Republica MOLDOVA: 24.000 de moldoveni au protestat faţă de modificarea sistemului electoral

24.000 de persoane au demonstrat, duminică, împotriva trecerii la un sistem electoral mixt, care au avut loc în marile oraşe ale Republicii Moldova, inclusiv la Chişinău, Edineţ, Cahul şi Ialoveni, potrivit News.ro.

Acţiunea a fost organizată la iniţiativa societăţii civile, dar printre participanţi s-au numărat şi lideri sau reprezentanţi ai formaţiunilor de opoziţie, inclusiv de la Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Platforma DA şi Partidul Nostru.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a susţinut că puterea ar trebui să fie preocupată de problemele sociale grave ale cetăţenilor moldoveni, ci nu de înlocuirea sistemului electoral din Republica Moldova.

Ideea înlocuirii actualului sistem electoral, care este bazat pe liste de partid, cu unul mixt – în care jumătate din deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate în circumscripţii uninominale – este sprijinită de reprezentanţii Partidului Democrat şi de Partidul Socialiştilor.

 

 

Reprezentanţii PAS şi Platformei DA susţin că un asemenea sistem electoral ar favoriza corupţia şi ar dezavantaja opoziţia, iar un avertisment în acest sens a venit şi din partea experţilor Comisiei de la Veneţia.

 

Experţii Comisiei de la Veneţia au precizat anterior că o asemenea schimbare este ”nepotrivită” în Republica Moldova.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS