Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Un barbat a fost amendat după ce a sunat la 112 să avertizeze asupra unui transport suspect de lemne

V-am mai vorbit despre Radarul Pădurilor – chiar la Ştirea Bravo de vreo două ori.

Din octombrie anul trecut, orice cetăţean al României este încurajat să sune la 112 dacă observă un transport de lemn despre care crede că ar putea fi ilegal.

Radarul Pădurilor se cheamă sistemul, funcţionează bine. În 27 aprilie, în Deşteptarea, difuzam următoarea informaţie: “Aproape 1.800 de transporturi ilegale de lemn au fost depistate, după reclamarea lor la 112, în urma implementării Radarului pădurilor, din octombrie 2014, în timp ce personalul silvic, prin propriile controale, a depistat 62 de infracţiuni şi a dat amenzi de peste 11 milioane de lei – de asemenea, au fost confiscaţi zeci de mii de metri cubi de lemn furat.

Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea Radarului pădurilor şi până în prezent au fost făcute 7.666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte.”

Ei bine, gata şi cu radarul ăsta. Un cetățean din comuna Băiuț din județul Maramureș a fost amendat cu suma de 1.000 de lei de agentul de poliție din comună pentru că a sunat la numărul 112 – radarul pădurilor pentru a sesiza un transport ilegal de masă lemnoasă cu un camion.

“Am dat numărul mașinii, i-am explicat că orice cetățean poate să ceară asta și mi s-a închis telefonul. După câteva minute am fost sunat de polițistul din localitatea care mi-a spus… care-i treaba, măi Cipri, cu transportul respectiv ? Și, dacă e legal, vei fi sancționat.”

În procesul verbal se menţionează că la data de 04 iunie – adică joi – dl. cutare, contravenient, a apelat nr 112 pentru a semnala un transport ilegal de lemn, autocamionul cutare cu numărul cutare. Pentru că poliţia a constatat că transportul avea acte, agentul a considerat că apelul a fost nejustificat, deci pasibil de amendă.

Ceea ce a şi făcut – l-a amendat pe om cu 1000 de lei.

Asta e culmea prostiei şi contrazice însăşi ideea întregii acţiuni.

Localnicul ar fi fost audiat, luni, de un reprezentat al IPJ Maramureș, după ce a depus o plângere la Judecătoria orașului Târgu Lăpuș în vederea anulării amenzii.