Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Ultima ședință a CPeX al PCR

Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ și președintele Camerei Deputaților, are o condamnare definitivă la închisoare și una în primă instanță.

E o țară europeană. Ce urmează?

Într-o țară normală, nici nu se ajungea la așa o situație. PSD este în faza baricadării în buncăr. Șeful anunță că va lupta până la capăt. Fidelii fanatici îl asigură că nu-l vor părăsi. Rațiunea nu mai are nicio relevanță.

Prim ministrul României, Viorica Dăncilă, a comunicat joi, oficial, că nu acceptă decizia unei instanței supreme.

Viorica Dăncilă susține că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție arată că modul în care se aplică legea în România este arbitrar.

În plus, ceva de o bizarerie nemaivăzută: i-a avertizat pe liderii Opoziției care au cerut demisia lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților că se fac vinovați de încălcarea Constituției.

Asta face opoziția, cere demisia liderilor puterii. Cum să fie împotriva Constituției?

Viorica Dăniclă pare să nu înțeleagă ce reprezintă funcția ei.

Ministrul de interne, Carmen Dan, nu e departe. Carmen Dan anunță că sentința în dosarul lui Liviu Dragnea este “politizată”. Pe ce se bazează?

“Cumpătarea este o dovadă de înțelepciune și, atât timp cât lupta nu s-a dus până la capăt, consider că este mai bine să taci inteligent, decât să jubilezi gratuit…”

Lupta împotriva cui? Dl. Dragnea a fost acuzat că a luat la partid angajați plătiți din bani publici să aibă grijă de copiii defavorizați din țara asta. Curtea Supremă l-a găsit vinovat. Dna ministru de Interne spune că va lupta în continuare. Împotriva cui, a legii?

“Nu este pentru prima dată când eu și colegii mei de partid trebuie să ne arătăm unitatea și tăria de caracter în fața unor momente grele.” Sunt cam dese momentele grele la PSD.

Sunt, în istorie, lideri care trag după ei tot ce-apucă atunci când se prăbușesc. PSD este  acum în această situație. Când Liviu Dragnea spune că “luptăm până la capăt” sună foarte asemănător cu alți lideri politici malefici care au pierdut la un moment dat contactul cu realitatea și au luptat din buncăr până la victoria finală, distrugând națiuni întregi în demența lor.

Azi, la PSD, are loc o reuniune a conducerii. Liviu Dragnea se va asigura de loialitatea oamenilor săi. Am mai văzut asta – și nu salvează cariera politică a nimănui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Stenograma unui moment istoric: ultima ședință a CPeX al PCR, la 22 decembrie 1989, ora 10:00:

Nicolae Ceaușescu își convoacă țuțerii și-i întreabă dacă vor lupta până la capăt alături de el.

Nicolae Ceaușescu: Vreau să-i întreb pe cei prezenţi aici, din Comitetul Politic Executiv, care este hotărât să lupte şi care nu?

O voce din sală: Luptăm toţi. Ce mai avem de făcut?

Nicolae Ceauşescu: Ce spui, Mizil?

Paul Niculescu-Mizil: Să nu luptăm? Luptăm!

Nicolae Ceauşescu: Cine nu se angajează sau nu s-a angajat faţă de alţii să spună. Că nu se poate merge mai departe aşa!

Tudor Postelnicu: Sunt hotărât să lupt până la urmă, tovarăşe secretar general!

Manea Mănescu: Acesta a fost idealul vieţii noastre, deci vom lupta până la ultima picătură.

Nicolae Ceauşescu: Ce spui, Andrei?

Ştefan Andrei: Luptăm, tovarăşe secretar general!

Nicolae Ceauşescu: Să declarăm imediat starea de necesitate în întreaga ţară. Aceasta este conform Constituţiei şi este dreptul preşedintelui. Nu trebuie să convocăm Consiliul de Stat. Sunteţi de acord?

Constantin Dăscălescu: Eu m-am ridicat în picioare de la început.

Elena Ceauşescu: Dacă eşti de acord cu starea de necesitate?

Constantin Dăscălescu: Altă soluţie nu mai există.

Nicolae Ceauşescu: Atunci, să acţionăm!

Două ore mai târziu, Nicolae și Elena Ceaușescu fugeau de pe acoperișul clădirii CC cu elicopterul. Înainte să se despartă de ei, pentru că nu mai avea loc în aparat, Manea Mănescu a sărutat mâna șefului.

La două ore după fuga lui Ceaușescu, Dăscălescu “proclama” demisia guvernului din balconul CC, de unde striga către mulțime: “Vă anunţ: Sînt alături de popor! Am fost întotdeauna şi sînt alături de popor!”

Câteva luni mai târziu, Postelnicu devenea cu adevărat celebru, spunând, public, “am fost un dobitoc”

Și noi ne mai întrebăm cât de demenți și de ridicoli pot fi politicienii care pierd contactul cu realitatea? Oricât, nu există limită.

Vom urmări azi ședința conducerii PSD, convocată pentru a-l asigura pe liderul recidivist că lupta va fi dusă până la capăt.