Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Spor de tunel la metrou și pentru angajații din birouri

Verificările dispuse la Metrorex de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, au scos la iveală, printre altele că sporul „de metrou” prevăzut în contractul colectiv de muncă, în cuantum de 20-40%, este aplicat abuziv, conform Corpului de Control, pentru că de el beneficiază toţi angajaţii, nu doar cei care „lucrează în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”.

Ministrul a anunțat că va sesiza Curtea de Conturi, iar raportul Corpului de control privind Metrorex va putea fi citit integral pe site-ul ministerului săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, negocierile de anul trecut pentru creșterea salariilor cu 18 la sută au fost purtate de sindicat cu o comisie de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat.  

Directorii din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu net este de aproape 15.000 de lei, potrivit unui document cu toate cele aproape 6.000 de salarii din Metrorex obținut de HotNews.ro.

Printre sporurile calculate pentru salariile angajaţilor de la metrou se numără „sporul de tunel” (20%-40%), spor de condiţii nocive (noxe) (10%), spor de zile festive (weekend & sărbători legale) (100%), spor de noapte (25%), spor de conducere formaţie, spor doctorat, precum şi sporul de vechime (până la 25%).

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.