Confidenţialitate

Republica Fantastică România: O continuare şi o explicaţie la ştirea despre cetăţeanul amendat de poliţie pentru că a sunat la Radarul Pădurilor

V-am relatat acum două zile despre întâmplarea din Băiuţ. Maramureş, când un domn care a sunat la 112 ca să ceară verificarea legalităţii unui transport de lemne a fost amendat de poliţistul din comună cu 1000 de lei.

Domnul cu pricina a relatat unei organizaţii ecologiste ce s-a întâmplat: “Am sunat la serviciul de urgență. M-am prezentat, le-am spus cine și de unde sunt, mi se pare că le-am spus comuna și le-am spus că vreau să se verifice un transport de lemn și le-am dat numărul mașinii. Eu am cerut verificarea legalității transportului de lemn, eu n-am spus că transportul e ilegal. Era o doamnă, mi-a spus că transferă convorbirea la Poliție, de-acolo mi-a răspuns cineva și m-a întrebat ceva de genul ”că cine sunt eu să întreb dacă transportul e legal sau nu și mi s-a închis telefonul”. După 8 minute m-a sunat polițistul din localitate. O să redau cuvintele lui: «Care-i treaba măi Cipri cu transportul de lemne? Vezi că dacă transportu-i legal te sancționez». Și mi-a închis.”

A doua zi a primit prin poştă procesul verbal de amendă.

Ce promptitudine!

După ce domnul acesta a postat pe Facebook procesul verbal, indignat de toată întâmplarea, cazul a luat amploare. A relatat presa, s-au pus întrebări, s-a deschis o anchetă la Ministerul Mediului.

Conform reprezentanților Ministerului Mediului contactați de România Curată, transportul pentru care s-a făcut verificarea era, într-adevăr, legal, dar respectivul camion a efectuat în aceeași zi alte două transporturi ilegale de lemne.

Conform ministerului, cel de-al treilea transport, efectuat în jurul orei 14.49 PM, ironia sorții, era singurul care circula cu actele corect întocmite în ziua aceea. Ciprian Coc a văzut camionul și a sunat la 112, ca să întrebe dacă transportul este legal. Și s-a pricopsit cu amenda.

IJP Maramureș a emis un comunicat de presă în care anunță că polițistul care l-a sancționat pe Ciprian va fi cercetat și în care îi încurajează pe cetățeni să apeleze în continuare la 112 pentru a semnala ”orice aspecte de urgență ori posibile încălcări ale legislației din domeniul silvic”.