Republica Fantastică România: La Galaţi, pompierilor li s-au montat apometre la furtunuri (AUDIO)

Acum, când îşi umplu cisternele, se contorizează fiecare metru cub de apă, ca la toată  lumea, după care factura se trimite la primărie, care plăteşte mai departe la furnizor.

Cornelia Arnăutu purtător de cuvânt Apa-Canal Galaţi: “Cantitatea de apă folosită de ISU pentru stingerea incendiilor este taxată primăriei. Anul acesta, la şase luni, valoarea facturilor este de o mie cinci sute de lei.”

Practic, apa folosită de pompieri este contorizată la fel ca si cea consumată, de exemplu, de fântânile arteziene.

Dacă vi se pare bizar, chiar e. Apa folosită de pompieri ar trebui să fie gratuită – şi chiar e. În hotărârea de Guvern numărul 1490 din 2004, pe care se bazează organizarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, se precizează că: “În raport cu atribuţiile specifice, personalul are dreptul să utilizeze gratuit apa, în condiţiile legii, indiferent de sursa din care provine.

La Galaţi, e altă regulă şi se facturează. Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi: “Este o plată pe care o facem în baza legii de organizare şi funcţionare a serviciului de stingere a incendiilor, dar şi a unui regulament cadru care stipulează modul în care se organizează serviciile de utilităţi publice.

De când au fost instalate apometrele, pompierii spun că se gândesc de două ori înainte de a umple autospecialele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

foto: newsbv.ro