Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Fabricile de lucrări de licență, masterat sau doctorat prosperă pe internet

Pornind de la acuzațiile de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă, am vrut să vedem cât de ușor poți să faci rost de o lucrare de licență, masterat sau doctorat. Pe scurt, răspunsul este “incredibil de ușor și destul de ieftin”. 

Pe internet funcționează de ani buni adevărate fabrici de lucrări. Pentru a nu le face reclamă, nu vom menționa numele site-urilor verificate de Victor Marin. Dar afacerea e foarte bine dezvoltată. Câteva au chiar și call-center pentru clienți, canal de Youtube sau pagina de Facebook. 

Și după cum a aflat colegul nostru, plata lucrării se face prin virament bancar. Așadar, cât se poate de legal, spun administratorii site-urilor. Dar nu e nimic legal în a obține un titlu cu o lucrare făcută de altcineva. Nici măcar dacă, pur teoretic, lucrarea cumpărată ar fi originală, și nu plagiată, cum se întâmplă de cele mai multe ori.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se dă următorul scenariu: acum niște ani, am terminat facultatea. Să spunem, filosofie. Din varii motive, nu mi-am dat licența. Dar dacă aș avea și licența luată, aș putea să prind un loc călduț la o instituție de stat, unde prezența sau absența diplomei e crucială pentru ocuparea unui post sau a altuia. În teorie, ar trebui să mă pun cu burta pe carte… Sau, nu…

(Robot telefonic) : Bun venit la …. Acest este meniul principal. Pentru a fi preluat de unul dintre operatorii noștri, apăsați tasta 0. Despre noi, tasta 1. Ce spun clienții noștri, tasta 2.

Am găsit mai multe site-uri care vând lucrări de orice fel. Dar acesta este, probabil, cel mai bine organizat. Cuvinte precum “discreție” și “originalitate” apar aproape obsesiv în textul de pe site sau în înregistrările audio / video. Există și un canal de Youtube, cu mărturii ale clienților mulțumiți. De pildă… 

-…. mi-a livrat într-adevăr o lucrare de calitate nemțească la preț studențesc. Am primit 20 la sută reducere și nota 10 de la profesor. Văzând lucrarea redactată pas cu pas și discutând cu redactorul, am învățat și eu să fac o lucrare academic.

Cum ar veni, pe timpul facultății nu a învățat să scrie o lucrare, dar după ce a cumpărat una, problema s-a rezolvat de la sine. Cam pe principiul “n-a învățat să conducă la școala de șoferi, dar o să învețe în trafic.”. Referitor la prețurile unei lucrări de licență, masterat sau doctorat, robotul telefonic spune că…

(Robot telefonic): Noi nu procedăm precum concurența, spunându-vă că vă oferim cele mai mici prețuri de pe piață. Alegerea vă aparține! Plătiți puțin, și primiți o lucrare copiată sau vândută mai multor persoane. Sau plătiți prețul corect.

Deși am insistat mai multe zile la rând, nu am reușit să vorbesc cu un operator. Pe mail, mi s-a explicat că:

Este o perioadă foarte, foarte aglomerată. Avem zilnic câteva sute de apeluri (…) Un număr mai mare de angajați în call-center ar însemna un preț nejustificat mai mare pentru fiecare comandă în parte.

Eficientizare costuri, cum ar veni. Rețineți, totuși, partea cu „sute de apeluri zilnice”. Ca să aflu cât costă o lucrare, am completat un formular online. Am menționat că vreau o licență de 100 de pagini, cu titlul „Relația om – Dumnezeu la filosofii Evului Mediu”. Doar v-am spus că am terminat filosofia, da? Și încă ceva: am cerut ca lucrarea de 100 de pagini să fie gata în 10 zile! În formularul on-line aș fi putut opta pentru 3 zile, dar am spus că e prea de tot. În mai puțin de jumătate de oră, am primit următorul mesaj:

Stimate client,

Comanda dvs. a fost preluată de un Redactor Consultant.

Prețul lucrării este 1.430 RON. Aveți o REDUCERE de 20% în cazul în care achitați avansul in termen de 5 zile lucrătoare.

PREȚ CU REDUCERE: 1.140 RON

Ah, și plata se putea face prin virament bancar. Oricum, nu vi se pare prea ieftin? Și mie. Motiv pentru care, pe un fel de forum, la care am avut acces doar eu, un administrator al site-ului și cel care urma să-mi facă lucrarea, am purtat în scris următorul dialog…  

-Știu ca nemulțumitului i se ia darul, dar 1.140 de lei pentru o lucrare de licența de 100 de pagini, gata în 10 zile? Lucrare originală? Pe bune? (…) Și doi la mână, vreau să stiu cu cine lucrez. Ați mai făcut lucrări de genul ăsta?

Cel care urma să îmi facă licența a răspuns aproape imediat…

– Bună seara! Sunt specializat pe domeniul dumneavoastră. Lucrarea va fi gata la timp. Și da. Puteți plăti mai mult dacă țineți neapărat!

– De acord! Cât costă o lucrare cu adevărat originală? Fără supărare! Nu cred că 1.140 de lei, în orice caz.

– Exact atât cât ați primit: 1.140 lei.

Tare, nu? 100 de pagini, toate originale și gata în 10 zile. Să presupunem, de dragul discuției, că lucrarea nu ar fi plagiată. Jurnalista Emilia Șercan spune că cel care o cumpără pentru a frauda un examen tot comite FALS ȘI UZ DE FALS. Dar cei care le produc contra-cost, presupunând că nu sunt plagiate, nu riscă nimic. Cel puțin, nu în România.

Emilia Șercan: – Aceste site-uri care vând lucrări academice, potrivit legislației din România, funcționează legal. Chiar dacă ele furnizează lucrări cu care se fraudeaza examene, legea din România le tolerează. Și de ce spun din România? Pentru că problema aceasta a site-urilor care vând lucrări de tot felul e una globală. Dar anumite state, au luat măsuri. De exemplu, în Marea Britanie, în urmă cu câteva luni, aceste site-uri au fost scoase în afara legii și închise. Dar asta după ce ani de zile, universitățile au fost foarte vocale și au explicat cât rău fac aceste site-uri.

Desigur, asta pentru că profesorii britanici chiar citesc lucrările studenților. Și foarte important, la prezentarea orală pe care o presupune examenul de licență (și nu numai), profesorii pun întrebări din care își pot da seama dacă studentul chiar a scris licența respectivă.