Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Dosar penal şi amenzi pentru bicicliştii care au mers pe pista Timişoara – Serbia

Între Timişoara şi Serbia a fost construită o pistă de biciclete. Minunată iniţiativă. Problema e că mai mulţi biciclişti care au avut ideea să o şi folosească s-au trezit amendaţi şi cu dosar penal.

A costat 2,5 milioane de euro, e cea mai lungă pistă de biciclete din ţară – 37 de km, pe malul Begăi. Pista e cu cântec, unii au încercat să meargă cu maşina pe ea, s-a ameninţat cu amenzi.

Ultima lovitură: un blogger timişorean, Darius Jula, a descoperit pe propria piele ce se întâmplă, de fapt, dacă pedalezi pe întreaga lungime a pistei: amendă şi, dacă nu eşti atent, dosar penal.

De ce? pentru că nu s-a făcut şi un punct de trecere a frontierei iar bicicliştii intră, la un moment dat, pe fâşia de protecţie a graniţei. E graniţă UE, deci nu e de glumă. Nu există nici o barieră, nici o inscripţie, nici un post de control, doar un indicator mic şi grez vizibil pus undeva în lateral care spune că intri pe fâşie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Ce se întâmplă? Împreună cu un amic, bloggerul timişorean a verificat lucrurile:

“Curioşi din fire, am mers mai departe, până la capăt. Acolo mai erau doi biciclişti care stăteau la poveşti cu cei doi reprezentanţi ai poliţiei de frontieră. Ne-au fost cerute buletinele pentru identificare. Poliţiştii au fost foarte cumsecade şi vizibil supăraţi de faptul că am ajuns la ei. Nu ştiam de ce. Însă am aflat repede, când ne-au spus că sunt nevoiţi să ne dea amendă”, mai povesteşte timişoreanul pe blogul personal.

El spune că a primit o amendă de 100 de lei, plătibilă în 15 zile, însă maximul la care se poate ajunge este de 1.000 de lei.

Lucrurile se complică  dacă ignoraţi ultimul semn de STOP, aflat la circa 2-3 metri de finalul pistei. Dacă treceţi de el intraţi pe teritoriu sârbesc şi riscaţi dosar penal, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi o amendă sănătoasă.

„Chiar ieri un alt biciclist a păţit asta, pentru că a vrut să-şi facă un selfie într-un turn vechi de la paza de frontieră din Serbia”, susţine biciclistul.

 

Foto: opiniatimişoarei.ro