Confidenţialitate

REPUBLICA FANTASTICĂ ROMÂNIA: Directorii de la Metrorex iau spor de tunel pentru că au ore de control în subteran, afirmă liderul sindical Ion Rădoi

Toți angajații Metrorex primesc un „spor de tunel” de 20%-40%, agreat prin contractul colectiv de muncă, inclusiv cei a căror muncă se desfășoară în birouri, la suprafață. 

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat recent că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar. Veniturile angajaților au crescut anul trecut cu 18%, iar  10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.

“Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cătălin Drulă a precizat că, în 2016 subvenția de la Metrorex era de 297 milioane de lei, iar în 2020 a ajuns la 683 de milioane de lei. Compania a cerut pentru anul acesta 1,04 miliarde de lei.

Metrorex, compania care administrează rețeaua de metrou din București, are 147 de directori și șefi de serviciu, de birou sau de la laborator. Societatea are 5.678 de angajați. 

Ion Rădoi, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), fost parlamentar PSD, a explicat de ce angajații care își desfășoară activitatea în birourile de suprafață primesc „spor de tunel”. 

„Oamenii care desfășoară muncă de birou au și ore de control și de lucru în subteran. Prin urmare, li se acordă o parte din acest spor, pe care nu l-am pus noi, ci se dă pe determinări făcute de instituții de verificare, în baza legii.

Se depășește de 8 ori limita maximă admisibilă a noxelor, e vorba de lipsa de oxigen, de vibrații, de iluminatul artificial. 

Din programul de lucru, cei de la birouri au anumite norme prin care trebuie să vină să facă verificări în subteran”, a explicat Ion Rădoi, pentru Newsweek România

Pentru sporul de tunel și cel de condiții nocive se fac analize la maximum doi ani, pentru care se încheie procese verbale, cu specialiști de la ITM și Medicina Muncii, a susțin Ion  Rădoi. 

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.