Confidenţialitate

Republica Fantastică România: 3 miliarde de lei din acciza pe carburanţi, ZERO kilometri de autostradă

Asta e ţara în care Guvernul impune o taxă ca să facă ceva cu banii, ia banii şi nu face ce-a spus.

Nu se cheamă furt?

Dacă mai ţineţi minte, în aprilie anul trecut carburanţii s-au scumpit peste noapte printr-o decizie a guvernului Ponta, care a impus o taxă sumplimentară – supraacciza de 7 eurocenţi pe litru.

Practic, preţul la pompă a crescut cu 7% din această cauză, ceea ce a determinat tot soiul de alte scumpiri. De asemenea, transportatorii au ales să alimenteze, dacă aveau ocazia, în afara ţîrii, imediat după graniţă, pentru că preţurile la vecinii noştri erau semnificativ mai mici.

De ce a fost introdusă această taxă suplimentară? Atât prim-ministrul Victor Ponta cât şi ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Dan Şova, au declarat şi au insistat că banii vor fi folosiţi pentru construcţia de autostrăzi.

A fost o minciună sfruntată.

Statul a încasat pen­tru perioada 1 aprilie 2014-31 mar­tie 2015 2,8 miliarde de lei din această taxă – adică vreo 630 de milioane de euro, a aflat Ziarul Financiar.

Câţi kilometri de autostradă s-au făcut din aceşti bani?

Zero.

La un cost de 5-6 milioane de euro pe km se puteau face 100 de kilometri.

Dar guvernul Ponta a luat banii cetăţenilor şi nu i-a folosit la ce spusese că-i va folosi.

Ăsta e furt. Înşelătorie cel puţin.

Unde au ajuns banii, totuşi?

Au fost folosiţi pentru a mai reduce deficitul fondului de pensii.

Nu zicem că e rău că s-a mai redus fondul de pensii – apropo, deficitul e de 20 de miliarde de lei, suma strânsă din acciză aproape că nu contează. Deci nu zicem că e rău, dar dacă iei banii pentru ceva trebuie să-i foloseşti la asta sau să-i dai înapoi, altfel e înşelătorie. Nu putem accepta un Guvern care ia banii oamenilor cu forţa – că asta e supraacciza pe benzină, nu te poţi opune – după care îi foloseşte cum vrea.

foto: gandul.info