Republica Fantastică Chineză: O treime din Marele Zid Chinezesc a fost furată

Unul dintre cele faimoase monumente din lume riscă să dispară din cauza legendarei harnicii a constructorilor chinezi.

Marele Zid Chinezesc a dispărut pe 30% din lungime în porţiunea sa cea mai faimoasă, construită sub împărăţii din dinastia Ming, deoarece au fost furate cărămizi pentru construirea de case, potrivit unui studiu oficial citat de Agerpres.

Aproximativ 2.000 de kilometri din Marele Zid au dispărut şi aproape 1.200 de kilometri sunt în stare proastă, a declarat administraţia de stat însărcinată cu patrimoniul, care a făcut studiul pe un segment lung de 9.000 de kilometri din cei circa 21.000 de kilometri, cât totalizează această construcţie.

“Locuitorii din apropierea Marelui Zid sunt obişnuiţi să folosească cărămizi pentru a-şi construi casele”, a detaliat Cheng Dalin, expert al Comisiei pentru studierea Marelui Zid, citat de ziarul Global Times.

AFP notează că cele mai cunoscute monumente din China au suferit multe prejudicii, fiind zdrobite de construcţia de drumuri, de fabrici şi de căi ferate. Cele mai multe întâmplări nefaste au avut loc în special în timpul Revoluţiei Culturale (1966-1976).

Contrar unei opinii răspândite, Marele Zid din China nu este vizibil cu ochiul liber de pe Lună, mai scrie AFP.