Confidenţialitate

Reprezentanții Parcurilor Naturale din România cer interzicerea tăierii de arbori din ariile protejate

Reprezentanţii parcurilor naturale din România cer ca, odată cu modificările codului silvic, să se interzică tăierile de arbori din toate ariile protejate.

Există mai multe categorii de arii naturale protejate, cele mai reprezentative sunt parcurile naturale, parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale, care împreună ocupă doar 8% din teritoriul ţării, sub media europeană de 10,2%.

 

În acest moment, legislaţia permite, din păcate, exploatările forestiere, care implică inclusiv tăieri de arbori, pe majoritatea suprafeţelor din parcurile naturale şi naţionale, cu excepţia zonelor de protecţie integrală.

Administraţiile parcurilor sunt puse de multe ori în situaţia, deloc plăcută, de a răspunde nemulţumirii şi frustrării comunităţilor locale sau organizaţiilor neguvernamentale, care semnalează astfel de tăieri pe teritoriul ariei protejate.

Fiind tăieri prevăzute de amenajamentele silvice, aprobate de ministerul de resort, administraţiile parcurilor nu pot dispune neefectuarea lor, ci, spun că, împărtăşesc de cele mai multe ori,… frustrarea celor care le-au semnalat.

Acesta este şi cazul tăierilor recente de arbori din Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, care este parte din cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului. Tăierile, care au nemulţumit comunitatea bicicliştilor amatori, sunt efectuate de ocolul silvic şi sunt perfect legale.

Conform directorului Parcului Natural Lunca Mureşului, Paul Hac, actualul context, în care codul silvic a fost trimis spre dezbatere în parlament şi au avut loc numeroase proteste pentru salvarea pădurilor, ar putea constitui momentul… oportun ca să se iniţieze un demers de schimbare a legislaţiei, astfel încât nicio tăiere de arbori să nu se mai permită pe suprafeţele din parcurile naturale sau naţionale.

Parcul Natural Lunca Mureşului are o suprafaţă totală de aproape 17.500 ha. Pădurile ocupă aproape 6500 ha, din care circa 700 sunt incluse în zona de protecţie integrală, în care orice lucrare sau tăiere este interzisă.