Reprezentanţii mai multor instituţii de cultură se întâlnes marţi cu premierul Viorica Dăncilă

O delegație de directori din instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii va fi primită în cursul zilei de marți, 2 iulie, la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, ”pentru deblocarea situației fără precedent cu care se confruntă”.

Ion Caramitru și mai mulți directori de instituții culturale, primiți la Palatul Victoria de premierul Viorica Dăncilă, anunță un comunicat al Teatrului Național București. Întâlnirea are loc ca urmare a unei solicitări scrise, trimisă zilele trecute Guvernului României.

Din delegație vor face parte: Ion Caramitru-Manager General al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, Andrei Dimitriu-Director General al Filarmonicii ”George Enescu”, Bianca Ionescu- Manager al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Călin Dan-Manager General al Muzeului Național de Artă Contemporană.

Această întâlnire are loc în urma apelului lansat de mai multe instituții de cultură din România, în urma reducerii bugetelor, fapt care a dus la blocarea parțială a activității acestora, dar și la concedierea unor colaboratori. Numai în cazul Teatrului Național din București, bugetul a fost scăzut cu două milioane de lei la capitolul ”Bunuri si servicii”, suma capitolului bugetar ”Venituri proprii” fiind mărită cu aproximativ un milion de lei, se arată în textul remis MEDIAFAX. Întâlnirea de la Palatul Victoria are loc după discuțiile pe care o delegație numeroasă de directori din instituții de cultură le-a avut, pe 19 iunie, cu ministrul Culturii, Daniel Breaz, ”dialog care nu a dus la nicio concluzie”, spun cei de la Teatrul Național.

În cursul zilei de miercuri, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de cultură din toată țara au fost invitați la o audiere cu membrii Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.
Duminică după-amiază, câteva sute de persoane, angajați ai mai multor instituții de cultură, dar și artiști independenți, s-au adunat într-un miting de protest în fața Guvernului României, solicitând deblocarea posturilor și revenirea la bugete care să permită buna funcționare a instituțiilor.

Ion Caramitru, Managerul General al Teatrului Național din București își exprimă speranța unei bune întâlniri cu reprezentanții Guvernului, pentru deblocarea situației fără precedent cu care se confruntă în acest moment atât cel mai important teatru din România, dar și celelalte instituții din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS