Confidenţialitate

Reprezentanții FMI nu vor mai veni în iulie la București

Oficialii Fondului Monetar Internațional nu vor mai veni luna viitoare la București.

Totul după ce Comisia Europeană și Guvernul nu au căzut de acord asupra modificărilor aduse Codului Fiscal.

Oficialii de la Bruxelles consideră că aprobarea Codului Fiscal va crea un gol în buget – care nu va putea fi acoperit prin alte măsuri compensatorii.

Ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici – spune însă că reprezentanții Guvernului de la București nu au fost de acord cu acest lucru și au rămas fermi în cadrul negocierilor.

Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea “taxei pe stâlp” şi a supraaccizei la carburanţi, scăderea impozitului pe dividende, majorarea plafonului de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate, şi dă posibilitatea primăriilor să majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, în timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creşte cu 500%. Din proiectul iniţial au fost eliminate scăderile cotei unice de impozitare şi CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.

Teodorovici a afirmat că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.