Confidenţialitate

Turcia mediază tratative pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră

Delegații militare ruse, ucrainene și turcești se întâlnesc miercuri la Istanbul, cu oficiali ai ONU ca să discute un posibil acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene, în condiții de siguranță din Odesa, principalul port de la Marea Neagră.

Întâlnirea are loc în contextul agravării crizei alimentare mondiale. Ministrul ucrainean de externe tocmai a anunțat că țara sa este foarte aproape de a ajunge la o înțelegere cu Rusia.

Înaintea reuniunii de la Istanbul, ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru cotidianul spaniol El Pais că Ucraina este „la doi pași” de a încheia un acord cu Rusia privind exportul de cereale ucrainene pe piețele internaționale.

Turcia a colaborat cu Națiunile Unite pentru a negocia un acord după ce invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a alimentat o creștere a prețurilor la cereale, ulei de gătit, combustibil și îngrășăminte și a dus la o criză alimentară globală.

„Preocupările legate de securitate, legate de poziția Rusiei, trebuie să fie abordate. Suntem în faza finală și acum totul depinde de Rusia”, a mai spus Kuleba.

Reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei și Turciei urmează să se întâlnească miercuri la Istanbul cu oficiali ai Organizației Națiunilor Unite.

Conform planului în discuție, scrie Reuters, navele ucrainene ar urma să ghideze intrarea și ieșirea navelor cu cereale prin apele minate ale porturilor, Rusia ar trebui să accepte un armistițiu pe timpul transporturilor, iar Turcia, cu sprijinul ONU, ar urma să inspecteze navele pentru a răspunde preocupărilor Rusiei privind contrabanda cu arme.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadoarea SUA la NATO: Este destul de dificil de estimat care sunt planurile Kremlinului și dacă Putin va mai ataca sau nu Kievul | AUDIO