Confidenţialitate

Reportaj: Voluntarii din Cernăuți muncesc intens la sprijinirea oamenilor care luptă împotriva invaziei ruse | AUDIO

În Cernăuți, oraș aflat la doar 40 de kilometri de granița cu România, se muncește intens pentru sprijinirea oamenilor care luptă în prima linie a frontului.

Sute de voluntari primesc și triază ajutoarele primite atât din Ucraina, cât și din România, iar alții pregătesc buncărele antiatomice pentru a putea fi utilizate de populație în cazul unor atacuri aeriene sau cu rachete.

Mobilizarea este generală în Cernăuți, iar printre voluntari se află studenți, oameni în vârstă dar și ucraineni care au revenit din străinătate pentru a-și ajuta părinții și țara natală.

Printre cei întorși acasă se află și Taras Polatayko. La Cernăuți, el ajută la organizarea ajutoarelor depozitate într-un buncăr, galerie de Artă Contemporană până când Rusia a invadat Ucraina:

“Există aproximativ 100.000-150.000 de voluntari pentru apărarea țării și primim informații de la ei, ne spun că au primit puști, dar încă poarta haine civile, problema este că nu au lucruri de bază precum veste antiglonț, nu au medicamente, nu au nici măcar garouri și pansamente pentru a opri o sângerare.

-Acum încercați să găsiți echipament de genul, pentru a-l dona?

-Da, strângem fonduri și logistic este complicat, deoarece eu le cumpăr cu cardul meu de credit de unde pot, totul este vândut în Polonia, din Europa și trebuie livrat întâi în Polonia, apoi oamenii noștri vin și aduc aceste produse la granița”, povestește Taras Polatayko.

Buncărele antiatomice din Cernăuți construite în perioada sovietică sunt acum igienizate și aranjate pentru a putea primi un număr cât mai mare de persoane în cazul unor atacuri cu bombe sau în cazul în care centralele nucleare vor fi afectate.

Circulația prin oraș este restricționată după ora 22.00 și este permisă doar în cazul în care sună sirenele. Din fericire, în ultimele trei zile acest lucru nu s-a mai întâmplat, dar au fost și nopți în care au sunat chiar și de trei ori.

Majoritatea magazinelor sunt închise, mai puțin cele alimentare și farmaciile. Până acum nu există o criză alimentară, dar în ceea ce privește medicamentele unele au dispărut de pe piață deoarece sunt trimise spre zonele unde au loc confruntări armate.

Unul dintre voluntarii din Cernăuți, Svetlana Olexiciuc, spune că ajutoarele primite până acum din România sunt de o calitate ridicată:

“Am vrea să mulțumim României pentru ajutoarele trimise, sunt de calitate superioară, sunt produse extrem de necesare și o parte dintre ele au fost trimise inclusiv la Kiev în aceste zile”.

Medicii din Ucraina au în continuare mare nevoie de medicamente și materiale sanitare pentru nașteri, insulină pentru cei cu diabet, truse prim ajutor, hrană pentru copiii din orfelinate și spitale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Alexandru Neagu

Citește și: Război în Ucraina, ziua 12: Bombardamentele s-au intensificat peste noapte. Armata rusă anunță o încetare a focului pentru coridoare umanitare | VIDEO