Confidenţialitate

Război în Ucraina, ziua 12: Bombardamentele s-au intensificat peste noapte. Armata rusă anunță o încetare a focului pentru coridoare umanitare | VIDEO

Bombardamentele s-a intensificat duminică, după lăsarea întunericului, pe frontul ucrainean.

Situaţia a fost descrisă drept critică în orașul Irpin, unde 8 civili au fost uciși.

Lupte s-au dat și în suburbii la Kiev, Hostomel și Mykolaiv.

Jurnalistul elvețian Guillaume Briquet a fost vizat de tiruri ale militarilor ruși.

Forţele ruse l-au ucis pe primarul oraşului Gostomel, de lângă Kiev. Yuriy Prilipko distribuia alimente şi medicamente, relatează ziarul Rbc-Ukraina, preluând anunţul puublicat pe pagina de Facebook a Consiliului municipal.

Un depozit de carburant a fost auncat în aer în apropiere de Harkov, potrivit Nexta TV.

Luni dimineață, potrivit Interfax, armata rusă a anunțat o încetare a focului, începând cu ora 9.00, pentru a permite coridoare umanitare la Kiev, Karkov, Mariopol și Sumî.

Duminică, soldații ruși au tras, duminică, asupra ucrainenilor care manifestau împotriva invaziei în localitatea Nova Kahovka, din regiunea Herson. Potrivit martorilor, 5 persoane au fost rănite. Armata a folosit grenade asurzitoare pentru a-i dispersa pe manifestanţi, dar aceștia au rămas în stradă.

După ce aeroportul din Vinița a fost bombardat, atac în care o persoană a fost ucisă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, din nou, interzicerea zborurilor deasupra țării sale. Un apel respins de Alianța Nord-Altantică, pe motiv că astfel ar intra în război deschis cu Rusia.

O variantă luată în calcul este aceea ca unele țări NATO să ofere avioane de luptă Ucrainei. Rusia a avertizat că statele care îşi pun aerodromurile la dispoziţie ar putea fi considerate părţi în conflict.

Săptămâna debutează cu posibilitatea unei a treia runde de negocieri pentru un armistițiu în Ucraina, invadată de Rusia în urmă cu 12 zile.

Joia trecută, cele două părți au convenit permiterea unor coridoare umanitare, dar înțelegerea nu a fost pusă în practică la Mariupol. Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru această situație.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a avertizat că oamenii au nevoie urgent de apă, mâncare, adăpost. Organizația a solicitat, totodată, garanții că poate livra în siguranță ajutoare.

Mai mult de un milion și jumătate de ucraineni au fugit din calea armelor până la acest moment, în ceea ce Organizației Națiunilor Unite numește “cea mai mare criză de refugiați din Europa după al Doilea Război Mondial”. Cei mai mulți au ajuns în Polonia.

FOTO: Nexta TV