Confidenţialitate

Reportaj: Ținutul fără porci

Pesta porcină africană a făcut ca sute de mii de porci să fie omorâți. E o situație fără precedent în România.

I s-a spus Masacrul Porcilor sau Apocalipsa Porcilor.

Iar efectele sunt atât în curtea țăranului care aștepta Crăciunul, ca să taie singurul porc pe care-l avea, cât și în curtea marilor ferme, cu zeci de mii, chiar sute de mii de animale.

Așadar, pierderi importante, pe termen lung, care se vor resimți și în magazine și – până la urmă – aproape în fiecare familie.

Nimeni nu a făcut un calcul:la cât se ridică pierderile. Nici măcar cele generate strict de omorârea animalelor. La acestea se vor adăuga, însă, cele care vor veni în cascadă la toată industria și la tot comerțul care era legat de creșterea porcilor.

La Gropeni, în județul Brăila, se află cea mai mare fermă de creștere a porcilor din România și a doilea ca mărime din Europa.

Aici vor fi, cu siguranță, cele mai mari pierderi. 140.000 de porci sunt asomați, iar sute de oameni rămân fără loc de muncă – cel puțin un an de acum încolo.

Dincolo de suspiciuni, semne de întrebare și așteptarea despăgubirilor de la guvern … rămân sutele de mii de cadavre de porci care i-au marcat pe cei care au trebuit, într-un fel sau altul, să le vadă. Sunt oameni care au coșmaruri cu sute de porci morți, încărcați în remorci, și îngropați la marginea satelor.

E o situație fără precedent – la porci. Au mai fost păsările lovite de gripa aviară în 2006, iar atunci au fost ucise – și din neglijența autorităților și din inconștiența unor firme care s-a ocupat de dezinsecție cu apă chioară – peste un million de păsări.

Numărul porcilor eutanasiați depășește un million. Unii crescători sunt de părere că pesta nu mai poate fi oprită.

Pagubele vor crește și nu vor fi acoperite de ajutoarele date de guvern. Guvern și autorități locale … care din 2016 au primit avertismente din partea Uniunii Europene și a Serviciului Român de Informații.

Dar nu au făcut nimic. Li s-a spus prin 132 de adrese oficiale că există pericolul apariției acestui virus care cu greu poate fi oprit.

Liliana Nicolae a mers în „ținutul fără porci” – cum poate fi numit în mare parte sud-estul României.

De la Slobozia la Brăila, și chiar mai sus, spre Galați, nu mai mișcă nici o coadă de porc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 class=

Foto: Intrarea în Ferma Tichilești, județul Brăila, unde au fost omorâți peste 30.000 de porci

 class=

Foto: Covor de dezinfecție, la intrarea în Ferma Tichilești,Brăila, lovită de pesta porcină

 class=

Foto: Cocină goală, lângă Fostul IAS din Giurgeni, Ialomița, unde au fost uciși porcii, în urma confirmării unui focar de pestă porcină