Confidenţialitate

Reportaj: Povestea lui Ion, unul dintre etnicii români din Ucraina care și-au dat viața pentru țară. Părinții i-au făcut un adevărat altar în casă | GALERIE FOTO

Între linia frontului din estul Ucrainei și Horbova, o mică localitate din regiunea Cernăuți, sunt peste 1.000 de km. Însă locuitorii acestui mic sat, în cea mai mare parte etnici români, simt din plin efectele războiului purtat la granițele cu Rusia. Și asta pentru că de aici au plecat zeci de tineri pe front, iar unii dintre ei nu s-au mai întors niciodată.

Jurnalistul Mircea Barbu a mers în comunitățile românilor bucovineni din Ucraina și a stat de vorba cu familiile îndoliate ale soldaților căzuți pe front.

Soții Lilia și Marin Zaieț și-au pierdut fiul pe data de 2 mai. Ion, în vârstă de numai 23 de ani, a luptat pe front încă din prima săptămână de război. De atunci, casa lor este un adevărat altar dedicat sacrificului și patriotismului tânărului bucovinean.

Zeci de poze cu el în uniformă și medaliile pe care le-a primit de-a lungul stagiului militar decorează sufrageria casei în care acesta a copilărit. Cu emoție în glas, mama baiatului, Lilia, mi le arată pe fiecare în parte.

„Aceasta este o medalie care a fost în Marea Britanie unde a luat al doilea loc pe Ucraina, a adus această medalie de argint.”

Ion a terminat școala militară din Odessa, iar la începutul războiului, în februarie, a fost printre primii etnici români din regiunea Cernăuți care s-a oferit să meargă pe front, într-o unitate specială de cercetași.

Două luni mai târziu, la începutul lunii mai, avea să fie ucis în estul țării într-una dintre cele mai aprige bătălii de la acea vreme. Din brigada lui, doar un singur om a supraviețuit. Așa au putut afla părinții de sacrificul fiului lor. Tatăl, Marin Zaieț, povestește: „Vrăjmașii noștri ruși s-au apropiat, i-au urmărit și i-au atacat. Un băiat acolo o rămas viu din grupa lor, erau cinci, cu băiatul acela șase, i-au atacat.”

Până acum, din Horbova, o localitate cu circa 4.000 de locuitori, au plecat pe front 49 de bărbați. Patru dintre ei au decedat în primele opt luni ale războiului. Primarul localității, Sorina Palamari, a fost cea care a trebuit să le dea vestea rudelor și familiilor îndoliate.

În Horbova domnește o atmosferă apăsătoare, iar atacurile din ultimele zile asupra orașelor din toata Ucraina nu fac altceva decât să le adâncească și mai mult teama celor rămași aici că tații, soții și fii lor plecați pe front nu se vor întoarce prea curând acasă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Mircea Barbu

Foto galerie: Mircea Barbu

Foto articol: Arhiva personală familia Zaieț

Citește și: Liderii politici și militari NATO au decis accelerarea furnizării de echipamente militare Ucrainei | AUDIO