Confidenţialitate

Prin colinele Transilvaniei, cu bicicleta. Din Daia la Mălâncrav

Știați că prințul Charles al Marii Britanii a dat comandă ca în grădinile sale de la Windsor să-i fie ridicate coline ca în Transilvania?

Cu siguranță ați auzit de albastrul de Voroneț, dar cunoașteți nuanța albastru de Saschiz, ce revine la viață, din această vară?

Ați aflat că la Mălâncrav renasc locuințe vechi de la 1700 și că în Conacul APAFI și în grădina sa miraculoasă puteți petrece un concediu departe de gălăgia din marile orașe, fără acces la telefonia mobilă?

Duminică, 3 mai 2015, în emisiunea ”Lumea Europa FM”, de la ora 11.00, intrăm într-o zonă extraordinară, protejată la nivel european: Hârtibaciu –Târnava Mare – OLT, a doua ca mărime din țară cu statut de protecție după Biosfera Deltei Dunării.

O zonă dintre puținele din Europa, cu zeci de specii de animale, păsări, flori și pești, la care se adaugă rezervațiile de stejari seculari și de stejar pufos.

Mai multe organizații neguvernamentale – care au ca scop protejarea mediului și renașterea satelor vechi, precum WWF România și Mioritics – au inaugurat săptămâna trecută (25-26 aprilie 2015) peste 230 de kilometri de trasee montane – ce pot fi străbătute pe jos sau cu bicicleta.

Duminică, 3 mai, în emisiunea de reportaje ”Lumea Europa FM” vom trece prin Valea Dracului, ne vom opri în satul Daia și vom participa la evenimentul ”Transilvanian Brunch” –o serbare ”la firul ierbii” cu muzică tradițională și meștesugari, eveniment care-i adună de câteva ori pe an pe cei care restaurează casele și reînvie tradițiile săsești.

Ne vom opri, așadar, la Daia, Saschiz, la Viscri și la Mălâncrav. La Daia o vom cunoaște pe Agnes Jansen care, de cinci ani, a renuțat la viața din Olanda și s-a mutat în Transilvania. Acum produce legume & dulcețuri bio şi le vinde în târgurile transilvănene.

Pe scurt, vom străbate, cu bicicleta sau pe jos, Colinele Transilvaniei.

Organizațiile care activează în situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare – Olt: WWF România, Fundația ADEPT, Mihai Eminescu Trust, Mioritics, Monumentum, Hosman-durabil, My Transylvania.