Reportaj, la Chisinau: Ce asteapta moldovenii de la presedintele Klaus Iohannis

Șeful statului a efectuat o vizită oficială de două zile în Republica Moldova.

Pe o ploaie măruntă și sîcîitoare, înainte de ora prânzului, aproape 200 de moldoveni, majoritatea de vîrsta a treia, s-au așezat cuminți pe trotuarul aflat vizavi de monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Au aflat din presă că noul președinte al României depune o coroană de flori la statuie. S-au prezentat cu steagurile României și al Uniunii Europene, cu eșarfe tricolore și cu multe speranțe.

Un domn a venit cu volumul ‘Pas cu Pas’, scris de Klaus Iohannis. Așteaptă vremuri mai bune, în care Moldova și România să fie una și aceeași țară. Un altul, cu o căciulă rusească pe cap, pleadează pentru unire, dar cu pași înceți și siguri, în vreme ce un bătrân îi cere liderului de la Cotroceni să pună piciorul în prag la Chișinău.

Fără a face o baie de mulțime, președintele Iohannis i-a salutat pe moldoveni de la distanță, gest întâmpinat cu urale. Strigătele pro-unire nu s-au stins nici la Universitatea de Stat, acolo unde președintele a mers pentru a le vorbi studenților. Un grup de tineri l-a întâmpinat pe Iohannis cu bannere cu mesajul ‘Vrem unire’. Tinerii – studenți și liceeni – au venit cu o propunere concretă: vor ca unirea să se înfăptuiască în 2018, atunci când vom sărbători un secol de la Marea Unire.