Confidenţialitate

După un drum de 1.300 de kilometri, mai mulți locuitori din Mariupol și-au găsit refugiul într-o biserică de lângă Cernăuți | AUDIO

Mai mulți oameni din Mariupol, cel mai afectat oraș ucrainean de războiul din țara vecină, au reușit să iasă și și-au găsit refugiu tocmai la Igești, un sat din zona Cernăuți. Drumul de 1.300 de kilometri s-a dovedit un adevărat coșmar, dar acum în biserica baptistă din Igești și pe la casele localnicilor și-au găsit liniștea de moment.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pastorul bisericii baptiste din Igești, Gheorghe Paidoma, a decis de comun acord cu credincioșii să pună la dispoziție locașul de cult pentru găzduirea refugiaților.

Pentru a-i ajuta pe refugiați, în prima zi de război, pastorul Gheorghe Pidoima a împrumutat 100 de dolari și a cumpărat alimente. Era conștient că este o sumă infimă, dar spera că oamenii nu vor rămâne indiferenți și se vor mobiliza.

„Dumnezeu a fost bun cu noi și frații noștri din România au adus alimente și tot aduc, dar acestea se consumă, mai ales că sunt 100 de persoane. Nevoia pe care o avem acum este un generator în cazul în care se stinge lumina și nu mai avem cu ce face mâncare. Sperăm să ajungă și asta. În biserică avem limită de 100 de persoane, dar mai iau și oamenii acasă, 5-10, în limita în cât poate fiecare. Alte 80 de persoane din aceeași biserică vin spre Igești. Aici sunt mulți copii care se simt în siguranță, nu au treabă cu războiul, practic nu își dau seama ce se întâmplă în țară. Nici chiar adolescenții mai mari nu cred că înțeleg ce se întâmplă, ei sunt aici cu mama, știu că părinții sunt acasă și încearcă să ajute cum pot, să sape tot felul de șanțuri ca să protejeze propășirea armatei.”

”Oamenii au zis că aici nu poate ajunge războiul. Din acest motiv, au călătorit distanțe mari, cu copiii, cu bătrâni. Drumul era atât de aglomerat încât cei care au plecat din Mariupol au călătorit în jur de două zile și jumătate. Se tot opreau pentru că pe străzile principale erau tancuri, tot feluri de ancore, armament militar și i-au împiedicat să fugă”.

Dacă la biserica din Igești oamenii se roagă și au speranțe că lucrurile vor reveni la normal, pe drumul dintre Cernăuți și frontiera ucraineano-română imaginile indică tot mai evident că țara vecină e în război.

Baricadele ridicate de voluntari sunt tot mai multe, iar forțele de ordine îi opresc și îi legitimează pe oameni aproape la tot pasul de teama infiltrării unor spioni ruși.

Pe paturi improvizate în locul băncilor, și-au găsit adăpost peste 100 de oameni. Majoritatea sunt din orașul Mariupol, așa cum este și cazul lui Vania, un tânăr de 26 de ani:

„Am venit din Mariupol, am venit sâmbătă, în jurul orei 3.00. Eu, personal, am ieșit de acolo duminică și am ajuns abia sâmbătă. În Mariupol situația este critică, foarte multe dărâmături, nu a rămas nici un cartier care să nu fie bombardat. Eu când am ieșit nu erau problemele atât de mari, dar acum, la ora actuală, e aproape imposibil să supraviețuiască oamenii pentru că nu există curent electric, nu există combustibil pentru mașini, nu există posibilități de supraviețuire și nu există alimente. Am venit cu mai multe mașini, prin intermediul bisericii. Sigur că am teama că va trebui să lupt, dar conform convingerilor mele religioase eu nu pot să iau arma în mână”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Alexandru Neagu