Confidenţialitate

Reportaj din Gara de Nord: În zona caselor de bilete se servește ceai refugiaților, iar sala de așteptare a devenit spațiu de joacă pentru copii | AUDIO

Zeci de voluntari se află în Gara de Nord din București zi de zi, de aproape două săptămâni, primind sutele de refugiați care fug din calea războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Vânzoleala specifică Gării de Nord București s-a amplificat de când au început să vină trenuri cu refugiați din Ucraina.

Bătrâni, tineri, femei cu copii în brațe sau familii întregi aleargă dintr-un colț într-altul.

Și înfățișarea gării s-a schimbat mult. Corturile de campanie, montate pe zeci de metri, îi așteaptă pe oameni.

Înăuntru se află scaune, pe care nou-veniții își trag sufletul și paturi în care se pot odihni câteva ore.

Unde nu demult se vindeau bilete către Brașov, Constanța sau Iași, acum li se servesc mâncare și ceai sutelor de refugiați.

Zeci de voluntari, mulți dintre ei vorbitori de ucrainieană, își îndrumă conaționalii în labirintul Gării de Nord.

„De regulă, îi întrebăm de ce au nevoie, dacă au de luat bilete la tren sau la avion, dacă au nevoie de cazare, îi ghidăm pe oameni unde să se îndrepte, unde ar trebui să aștepte”, ne spune o voluntară

Aproape jumătate dintr-o altă sală de așteptare a devenit acum spațiu de joacă pentru copii. Micuții se joacă cu jucării primite cadou, în timp ce păriții și bunicii așteaptă îngândurați următorul tren. Unii vor să ajungă în Budapesta, alții în Germania.

„Nu în România, ne ducem în Germania, cu cinci copii, eu, bărbatul, mama, tata, frații, toți copiii au câte 5-6 copii, acolo dau ajutoare copiilor”, ne spune o ucraineancă ce așteaptă să plece din gară către o altă țară.

Însă, poate dura și câteva zile până oamenii părăsesc Gara de Nord, timp în care dorm în corturile de campanie sau în sălile de așteptare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Reportaj: Pentru a 13-a zi, femei, copii și bătrâni din Ucraina ajung în Vama Siret, în căutarea liniștii. Bărbații trec granița ilegal | AUDIO