Confidenţialitate

Reportaj: „Dacul” din Vâlcea care salvează de la dispariție casele bătrânești. „Iubesc să fac asta, trebuie să ai foarte multă răbdare” | AUDIO

Din drag de tot ce este vechi și trainic, un tânăr din Vâlcea salvează de la dispariție casele bătrânești de prin satele românești pe care nimeni nu se mai îngrijește. Meșteșugul l-a deprins în Spania, unde a mers în căutarea unui trai mai bun.

De dorul de cei dragi s- a întors de acasă și cu răbdare a pus în practică ceea ce învățat printre străini. Începutul a fost greu, dar nu s-a dat bătut iar acum este unul dintre puținii români care restaurează case țărănești construite în urmă cu aproape o sută de ani.

Pe Alex Ceaușu, Dacul cum îi spun prietenii pentru că seamănă cu un dac, l-am găsit într-o livadă din Vaideeni. Cioplea bârne din stejar vechi de aproape o sută de ani pe care apoi le șlefuiește, le dă cu ulei de in pentru că urmează să le folosească la refacerea a unui grajd.

Cu ziduri din bârne, temelie din piatră de rîu, țiglă pe jos și acoperit cu șiță, fostul graj va arăta ca o casă țărănească la exterior dar care la interior are confortul unui apartament modern.

Oamenii nu știu cât de valoroase sunt casele vechi, spune Alex

Restaurarea nu-i muncă ușoară, dar lui Alex Ceaușu nu-i e greu pentru că lucrează din pasiune. Cutreieră satele românești, cumpără case țărănești din lemn, hambare și grajduri pe care le demontează bucată cu bucată. Adună și toate vechiturile pe care mulți le aruncă sau le pună pe foc pentru că nu știu cât sunt de valoroase.

„Iubesc să fac asta, iubesc să recondiționez și să păstrez tot ce ne-au lăsat bunicii noștri pentru a le arăta urmașilor noștri cum le-au făcut și de ce le-au făcut așa de bine. Trebuie să ai foarte multă răbdare și foarte multă imaginație, să știi cum să pui pietrele, cum să așezi lemnul, să-ți placă ceea ce faci.”

Dacul din Băile Olănești Vâlcea, în vârstă de 35 de ani și tată a patru copii, a plecat în Spania cînd avea 18 ani.

Acolo a învățat respectul pentru lucru făcut de mâna omului și tehnica restaurării.

Dorul de ai lui l-a îndemnat să se întoarcă acasă, la Vâlcea

I-a fost teamă că o să moară de foame, pentru că la început nimeni nu-l credea că din ruinele vechilor case bătrânești el poate scoate la lumină adevărate bijuterii arhitectonice.

Dar cu rădare și seriozitatea a demonstrat că se poate. Singura condiție, susține Alex Ceaușu, este să îți placă:

Am luat o casă cu 3000 de euro . Au venit niște arhitecti de la București care au dat o gaura în lemn si au zis ca nu se mai poate face nimic, că lemnul e mâncat de carii. Am demontat-o toată, am refăcut-o și acum mi-ar face o foarte mare plăcere să pot vorbi cu arhitecții și să le arăt ce minune a ieșit.”

În doar câțiva ani a refăcut din temelie după aceleași metode empirice folosite te de moșii și strămoșii noștri 20 de case, hambare, și pivnițe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO