Confidenţialitate

Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO

La Muzeul Național de Istorie a României va fi expus de mâine Albumul Marii Uniri. Acesta cuprinde singurele fotografii care au surprins evenimentul de la Alba Iulia, de acum mai bine de 100 de ani. Sunt imagini realizate de Samoilă Mârza, supranumit Fotograful Unirii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La un an după Marea Unire, Samoilă Mârza a publicat într-un album cele câteva fotografii pe care le-a făcut la Marea Adunare de la Alba Iulia. Apoi, le-a dăruit unor personalități ale vremii.

Din cele 5 albume publicate atunci au mai rămas doar 3. Exemplarul care va fi expus la Muzeul Național de Istorie a fost dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă care are cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Mica expoziție poate fi văzută până duminică 4 decembrie.

Aparatul cu care Samoilă Mârza a făcut singurele fotografii la Marea Unire de la 1918 – un aparat cu burduf și trepied – poate fi văzut la Muzeul Național din Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Citește și: Petrecere cu „șpriț și lăutari”, organizată în Trenul Regal, de 1 Decembrie. „E aproape o blasfemie”, transmite Casa Regală