Confidenţialitate

Reportaj: Campionatul European de volei pe plajă sub 22 de ani se desfășoară în centrul Timișoarei – VIDEO

În Timișoara a început miercuri o importantă competiție internațională, Campionatul European de volei pe plajă sub 22 de ani, care a adus în oraș 64 de echipe din 30 de țări. Sunt 32 de echipe la feminin și 32 la masculin, iar meciurile se desfășoară în două locații: în Piața Victoriei din centrul Timișoarei și la baza sportivă din Parcul Rozelor.

Pe un teren special amenajat în fața Operei din Timișoara, Ioana Sorina Hododi și Ioana Miu au întâlnit miercuri dimineață o echipă din Kosovo. A fost un meci care a ținut publicul cu sufletul la gură. Din păcate, însă, româncele au pierdut confruntarea.

„A fost un meci strâns cu adversari destul de puternici.”

Reporter: Mi se pare că v-ați descurcat extraordinar. Ați recuperat multe puncte…

„Într-adevăr ne-am luptat foarte mult pentru acest meci. Din păcate am greșit câteva preluări și câteva pase, dar eu zic că pe viitor va fi mult mai bine, acesta fiind și primul meci, a fost de încălzire.”

Campionatul European de volei pe plajă sub 22 de ani este cea mai importantă competiție în domeniu organizată în România, spune Dan Jitaru, antrenor la Clubul Sportiv Municipal Timișoara.

„Confederația Europeană are trei competiții under age, aceasta este cea mai mare. După acest prag sportivii sunt seniori, așadar nivelul competiției este foarte  ridicat. Ne bucurăm că am reușit să primim această organizare. Unul din factorii care a determinat această decizie a fost faptul că Timișoara este capitală culturală europeană în acest an.” 

România are în competiție  trei echipe la masculin și trei la feminin, iar principalul lor obiectiv este să treacă de faza grupelor.

„Opt grupe de patru echipe. Joacă fiecare cu fiecare. Primele trei echipe din fiecare grupă urcă mai departe pe un tablou de 24 de echipe, simplă eliminare, urmând ca fiecare victorie să te ducă mai aproape de medaliile de aur, respectiv înfrângerile să te elimine din competiție. Sunt echipe foarte valoroase în momentul de față prezente aici – țările nordice care au la nivel masculin super dezvoltat acest sport. La feminin sunt fetele din Elveția, din Ucraina, din Spania.”

Deși beach volley-ul se practică și în România de ani buni, nu avem baze sportive pentru antrenament pe toată perioada anului, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Sportivii români se pregătesc în sală în sezonul rece și pe nisip doar vara, lucru care îi dezavantajează în fața adversarilor.

„Competiția mi s-a părut foarte interesantă. Între România și cealaltă echipă era o concurență cam mare. Băieții noștri nu se descurcau prea bine.”

„Îmi place modul cum s-a organizat. Faptul că s-a dat undă verde pentru un turneu de o astfel de anvergură, eu zic că noi românii ar trebui să fim mândri. Chiar e un sport deosebit. Eu sper, încet, încet să se aplice un pic de infrastructură și pe sporturile astea pentru că sunt frumoase, sunt spectaculoase.”

Turneele importante de volei pe plajă se organizează de obicei în centrul orașelor mari. Acest lucru atrage mai mulți spectatori și ajută la promovarea sportului. Pregătirea unei astfel de competiții nu este, însă, o treabă ușoară, mi-a povestit Horațiu Regep.

„Cea mai mare provocare a fost amenajarea bazei. De ce spun asta, pentru că a fost necesar să aducem aproape o mie de tone de nisip, ceea ce a presupus o logistică foarte mare. Dar nu numai logistica, amenajarea bazei, construirea tribunelor, efectiv foarte mare efort s-a dus în amenajare. Încurajez să urmăriți, pentru că am început deja să lucrăm, să creăm o comunitate pe zona de beach volley.”

Pe terenul amenajat în Piața Victoriei din Timișoara, lucrurile nu au mers bine miercuri nici pentru Ștefan Valentin Anton și colegul lui Radu Tănase, care au pierdut în fața unei echipe din Slovacia.

„A fost un meci plin de emoții. Am debutat acasă, într-o competiție foarte mare. Am jucat cât am putut de bine și n-am făcut un joc rău deloc, puteam și mai bine, mereu se poate mai bine. Sperăm ca mâine să facem două meciuri foarte bune și să ieșim din grupe.”

Unul dintre antrenorii coordonatori, Răzvan Ifrim, spune că s-a simțit presiunea confruntărilor disputate în fața propriilor spectatori.

„Astăzi a fost greu. Kosovo la fete este campioana balcanică sub 22 de ani de acum două săptămâni. Le-am învins de două ori vara asta, însă a treia oară a fost cu ghinion să zic așa. Fetele au jucat bine, au avut un pic de trac, este normal când joci acasă. Este prima dată pentru sportivii noștri când joacă un turneu de o asemenea importanță în fața propriilor spectatori. Este dificil să joci acasă. Știi că ai o responsabilitate de a nu dezamăgii.”

Campionatul European de volei pe plajă sub 22 de ani organizat la Timișoara se încheie sâmbătă. Spectatorii pot urmări întrecerile gratuit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursă foto/video: Viorica Ștefan