Rep. Moldova: Clipuri socante in cadrul unei campanii impotriva alcoolului la volan

Autoritățile de la Chișinău mizează pe impactul pe care mesajele audio le vor avea asupra șoferilor care nu au o problemă să conducă deși au consumat băuturi alcoolice.

Clipuri șocante cu bebeluși izbiți de mașini pe trecerea de pietoni și spoturi în care o femeie lovită de soț renunță la căsnicie.

Este o campanie anti-alcool la volan, ce se desfășoară în Republica Moldova, țară ‘campioană’ la consumul de alcool, cu o medie anuală de 18 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

Autoritățile de la Chișinău mizează pe impactul pe care mesajele audio le vor avea asupra șoferilor care nu au o problemă să conducă deși au consumat băuturi alcoolice.

Un prim spot video, prezintă un bărbat care își termină halba cu bere și apoi pornește la drum. Pe o trecere de pietoni, lovește un cărucior în care se afla un nou-născut.

‘Cu mintea trează!’ – este titlul acestei campanii, ce încearcă să reducă și violența în familie. Un alt spot prezintă un bărbat care se trezește mahmur și nu-și amintește că, peste noapte, și-a lovit soția.

Republica Moldova este lider mondial la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu o medie anuală de 18 litri. În Europa, are cea mai mare rată privind numărul de morți din cauza cirozei, la care se adaugă alte boli agravate de consumul de alcool.

În România, Guvernul a propus iar parlamentarii au analizat proiectul noului Cod Rutier prin care se mărea pragul privind consumul de alcool. Cei prinși cu o alcoolemie sub 0,08 grame alcool pur în aer expriat, riscă doar o amendă și nu dosar penal. Sub limita de 0,02 grame, nu există sancțiune.

Săptămâna aceasta, Comisiile juridică, pentru administraţie publică şi pentru apărare au decis să propună respingerea proiectului, după ce senatorii PNL şi PDL au votat împotriva adoptării unui raport favorabil ori s-au abţinut. Soarta noului Cod Rutier va fi tranșată în Parlament în actuala sesiune.