Confidenţialitate

Renate Weber ar putea fi reinstalată în funcția de Avocat al Poporului

Cu unanimitate de voturi, CCR a decis, marți, că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională.

Sesizarea fusese depusă de PSD.

Magistrații constituționali au decis și repunerea acesteia în funcția de Avocat al Poporului.

Practic, judecătorii CCR  acuză majoritatea parlamentară care a revocat-o pe Renate Weber, adică PNL – USR PLUS și UDMR, de faptul că a interpretat cu rea credință legea Avocatului Poporului.

Curtea susține că legea care reglementează revocarea trebuie să prevadă proceduri clare în acest sens, precum și dreptul persoanei care este revocată de a contesta respectiva decizie.

Renate Weber a salutat decizia CCR, subliniind faptul că aceasta a fost luată cu unanimitate, ceea ce, în opinia sa, întărește că tot ceea ce s-a întâmplat a fost ”un mare abuz”.

Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR a revocat-o din funcție pe Renate Weber pe 16 iunie, reproșându-i o serie de încălcări ale Constituției. Cele trei partide au decis, în urma mai multor runde de negocieri, ca funcția să-i revină lui Gyula Fabian, din partea UDMR, un fost procuror pensionat înainte de a împlini 50 de ani.

 

Foto: INQUAM/George Călin