Confidenţialitate

Remunerația pentru gărzile efectuate de medici crește cu până la 90%

Remunerația primită de medici pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, arată Ministerul Sănătății.

Ordonanța de Urgență care reglementează aceste plăți a intrat în vigoare la 1 octombrie.  Asta înseamnă că plățile majorate vor fi primite începând cu data de 15 noiembrie.

Plata gărzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august.

Ministerul Sănătății dă și câteva exemple: garda unui medic primar, gradația 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) si cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%).

În weekend și de sărbătorile legale, venitul ajunge la 1.667 de lei brut.

În cazul medicilor rezidenți, gărzile vor fi plătite cu sume cuprinse între 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat.  De asemenea, gărzile efectuate vor fi considerate vechime în munca, dar și vechime în specialitate.

garda-medici

Ministerul Sănătăţii precizează că gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial şi vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi.

Aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. În plus, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat. Fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către Casele judeţene de asigurări de sănătate şi a Municipiului Bucureşti, conform Ordonanţei de Urgenţă 43/2016”, a precizat MS.