Confidenţialitate

Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în procesiune pe străzile Bucureștiului

Episcopi, preoți și mii de credincioși sunt așteptați, duminică, la o procesiune cu relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe străzile Bucureștiului, organizată de Arhidieceza Romano-Catolică.

Fostul suveran pontif este comemorat în calendarul catolic la 22 octombrie.

Relicva constă într-o bucăţică de pânză cu câteva picături de sânge ale lui Ioan Paul al II-lea şi a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti de fostul său secretar personal.

Procesiunea va începe, la ora 14.00, de la monumentul ridicat în onoarea Sfântului Papă, situat în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti (la intersecţia străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cişmigiu).

După un moment de rugăciune, în jurul orei 14.30 se va porni spre Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Berthelot, 19).

Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecţia străzilor Bulevardul Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la iniţiativa Nunţiaturii Apostolice în România, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti, în amintirea vizitei istorice pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în ţara noastră în anul 1999, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă, Mirsad Begic.

Karol Wojtykla s-a născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot pe 1 noiembrie 1946, iar pe 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyla a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-şi numele Ioan Paul al II-lea. A murit pe 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepţional, pe 28 iunie în acelaşi an. A fost declarat fericit, pe 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt pe 27 aprilie 2014.