Confidenţialitate

Reguli noi pentru bănci: nu mai au voie să-i hărțuiască pe clienți și nici să crească dobânzile și comisioanele

Reguli noi pentru bancheri: Guvernul le-a interzis băncilor să-i mai hărțuiască pe clienții datornici sau să majoreze comisioanele și dobânzile percepute.

În plus, orice client va putea să-și convertească împrumutul din valută în lei sau invers, oricând dorește, la cursul din ziua respectivă.

Noile reguli apar într-o ordonanță de urgență adoptată de Guvern, în ședința de miercuri.

Ordonanța de urgență se referă numai la contractele de credit pentru bunuri imobile acordate persoanelor fizic.

Potrivit actului normativ,  băncile nu mai au voie să crească dobânzile pe durata contractului și nici să introducă noi comisioane.

Băncile nu au voie să aplice penalizări sau să perceapă orice alte costuri  de la consumator nici în cazul rambursării anticipate.

De asemenea, dacă un client are probleme financiare, banca este obligată să micşoreze ratele sau să îi ofere o perioadă de graţie, până când acesta își revine din punct de vedere financiar.

Împrumutații care urmează să fie executați silit vor beneficia de o perioadă de 6 luni, timp în care vor încerca să-și vândă locuințele.

În această perioadă, banca va ridica ipoteca şi va continua executarea doar dacă vânzarea nu are loc.

Guvernul a mai decis că orice credit poate fi convertit dintr-o monedă în alta, fără costuri suplimentare, dar la cursul BNR din acea zi.

Iar restanțierii nu mai pot fi deranjați de bancă sau de firmele de recuperarea după orele 20.