Reguli noi la transportatorii feroviari

Transportatorii feroviari care nu le permit călătorilor accesul cu bicicleta în tren sau care nu îi anunță în privința întârzierilor vor fi amendați – așa prevede o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial.

Operatorii feroviari care nu le dau voie călătorilor cu bicicletele în tren riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1000 și 3000 de lei.

Aceleași sancțiuni se aplică dacă în tren nu se anunță următoarea gară și dacă pasagerii vor ajunge la destinație cu întârziere. Atunci când trenul are o întârziere mai mare de o oră, pasagerii trebuie să primească mese gratuite, băuturi răcoritoare, cazare la hotel și eventual un mijloc de transport alternativ. Dacă aceste reguli nu sunt respectate, operatorul va achita până la 3000 de lei pentru fiecare pasager care nu a beneficiat de aceste servicii.

O persoană care află că trenul va avea o întârziere mai mare de 60 de minute are dreptul să își primească înapoi banii pe bilet sau să continue călătoria cu un alt mijloc de transport.

Dacă un călător moare sau este rănit, iar vina aparține operatorului feroviar, compania trebuie să plătească despăgubiri în maxim 15 zile de la stabilirea identității acelei persoane. În caz contrar, va fi amendată cu sume cuprinse între 5000 și 10 mii de lei.

Toate aceste reguli intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.