Confidenţialitate

Regulamentul CNATDCU, aprobat de Ministerul Educației

Ministerul Educației a aprobat noul regulament de funcționare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare  – pe scurt- CNATDCU.

Numai că, deocamdată, nu au fost selectați și membrii acestui consiliu – cei care ar trebui să decidă în ce condiții retrag sau acordă un titlu universitar.

Ministerul ne anunță însă că-și propune să-i găsească pe aceștia cu ajutorul unor…personalități.

Amintim, universităților nu li s-a permis deocamdată să decidă asupra tezelor de doctorat, astfel că de acest lucru se ocupă, în continuare, tot Consiliul.

 

Noul Consiliu va avea 35 de comisii de specialitate.

Pentru fiecare dintre acestea, se va înființa și câte un comitet de selecție din care să facă parte cel mult 4 personalități.

E de preferat ca măcar două dintre aceste persoane să fie recunoscute pe plan internațional, susține Ministerul EducaȚiei, fără să ofere detalii despre domeniile în care ar trebui să activeze acestea.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare va fi format din cadre universitare, membri ai Academiei Române şi ai unor instituţii de cultură.

Nu sunt eligibili demnitarii sau membrii partidelor politice.

Amintim, ministrul Educației – Adrian Curaj – spunea, la începutul lunii, că, deocamdată, nu le va da dreptul universităților să retragă titlurile de doctor.

„Am ales în urma discuțiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universități de a emite și de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internațională a școlilor doctorale, a anunțat ministrul, la Palatul Victoria.

Ministrul Adrian Curaj  explica atunci și cum se vor derula procedurile.

CNATDCU este structura care va decide, în urma unei analize, dacă o teză de doctorat a fost sau nu plagiată. Procedura este următoarea: se primește solicitarea la CNATDCU. Acesta are 45 de zile la dispoziție să analizeze respectiva teză de doctorat inclusiv cu experți externi. Instituția care a acordat titlul trebuie să exprime în scris, în termen de 30 de zile, decizia că acesta trebuie retras. Nu va exista nicio problemă dacă instituția în cauză nu va trimite acel document.  CNATDCU anunță decizia luată în maxim 45 de zile, iar cel în cauză are zece zile la dispoziție să o conteste . Contestația va putea fi analizată în alte zece zile, urmând apoi a fi dată decizia finală”.

În privința acordării tezei de doctorat, Consiliul va decide acest lucru în baza unor calificative date de școala doctorală: “Excelent”, “Foarte bine”, “Bine”, “Satisfăcător” şi “Nesatisfăcător”.