Confidenţialitate

Regizorul filmului “Colectiv”, Alexander Nanau, refuză o decorație propusă de Klaus Iohannis

Regizorul filmului Colectiv, Alexander Nanau, a refuzat să fie decorat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

El a explicat că decorarea sa ar fi o ipocrizie, din moment ce statul nu a venit cu soluții pentru salvarea sectorului cultural, mai ales în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Regizorul documentarului Colectiv urma să fie decorat cu medalia „Meritul Cultural”.

Alexander Nanau le-a mulțumit șefului statului și ministrului Culturii pentru propunere, dar a precizat că nu poate accepta distincția. În opinia sa, în această perioadă de criză, statul nu ar trebui să folosească ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru a veni cu soluții pentru salvarea sectorului cultural.

Într-o postare pe Facebook, regizorul menționează că ar fi o ipocrizie să accepte decorația, din moment ce sectorul cinematografic este în maorte clinică și orice student la teatru sau film din România are din ce în ce mai puține perspective pentru a-și desfășura cariera în țară.

Acesta crede că majoritatea caselor de producție de film și teatrele independente vor fi închise după ce va trece pandemia de coronavirus, de aceea așteaptă din partea autorităților  o dezbatere despre salvarea acestui sector.