Regele Spaniei, Juan Carlos renunta la tron dupa 39 de ani

Premierul spaniol, Mariano Rajoy a anunțat astăzi că regele a decis să abdice pentru ca fiul său, prințul Felipe să îi poată lua locul.

Regele Spaniei, Juan Carlos a decis să abdice și să îi lase tronul fiului său, Felipe – a anunțat astăzi șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy.

În vârstă de 76 de ani, Juan Carlos a urcat pe tron în noiembrie 1975, la două zile după moartea dictatorului Francisco Franco.

Multă vreme, s-a bucurat de popularitate în rândul spaniolilor, fiind recunoscut ca suveranul care a condus Spania către democrație după dictatura franchistă. Finalul său de mandat a fost însă marcat de probleme de sănătate și scandaluri.

În 2012, regele le-a cerut scuze public spaniolilor, după călătoria sa extrem de costisitoare în Botswana. Suveranul spaniol a fost aici la o partidă de vânătoare de elefanți și a fost spitalizat după ce a căzut.

În 3 ani, a fost operat de 8 ori. Anul trecut, pentru prima oară de ziua Națională a Spaniei nu a participat la paradă, deoarece se refăcea după operația la șold de înlocuire a unei proteze. Popularitatea sa a tot scăzut după ce ginerele său, Inaki Urdangarin, soțul Cristinei, fiica lui cea mică, a fost acuzat de corupție. De altfel, sondajele arătau că mai mult de jumătate dintre spanioli doreau ca regele Juan Carlos să abdice.

Congresul spaniol urmează sa aprobe nominalizarea ca rege a prințului Felipe. În vârstă de 46 de ani, prințul de Asturia și-a început încă din 1995 îndatoririle de viitor rege, prin numeroase vizite și activități oficiale. El este cel de-a treilea copil al regelui Juan Carlos și al reginei Sofia, este căsătorit din 2004 cu Letizia Ortiz, o jurnalistă celebră în Spania și împreună au două fete.