Confidenţialitate

„Regele Puilor” scapă de acuzația de fraudă de peste un milion de euro cu fonduri europene. Faptele s-au prescris

Un om de afaceri libanez, cunoscut ca „regele puilor”, scapă de acuzațiile de fraude de peste un milion de euro cu fonduri europene, după aproape un deceniu de procese.

El a fost trimis în judecată de DNA în 2014. El scapă de închisoare dar este obligat să returneze prejudiciul.

În 2008, Rami Ghaziri, om de afaceri libanez cu cetăţenie franceză, patronul Avicola Crevedia, a accesat fonduri europene de peste un million de euro, ca să construiască o fabrică de de nutreţuri. Însă, documentele pe baza cărora a încasat banii erau inexacte, iar unele chiar false.

De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

După nouă ani de procese, Tribunalul Dâmboviţa a constatat că faptele de care era acuzat libanezul s-au prescris în baza deciziilor Curţii Constituţionale, astfel încât acesta nu mai poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal.

În schimb, magistraţii au dispus ca omul de afaceri și firma pentru care s-au încasat banii să restituie banii încasați necuvenit – peste 5 milioane de lei – către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale .

Pentru recuperarea prejudiciului a fost menţinut sechestrul pus de procurori pe 32 de imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari, aparţinând firmei din Crevedia.