Confidenţialitate

Regele Mihai, însoțit pe ultimul drum de zeci de militari

Regele Mihai este primul fost șef de stat al României înmormântat  cu ceremonial de stat  de la Gheorghe Gheorgiu-Dej încoace, adică din 1965.

Fostul suveran este nu doar ultimul rege al României, ci și ultimul mareșal al Armatei, așa că protocolul în baza căruia se vor desfășura   toate ceremoniile organizate va fi la cel mai înalt nivel posibil.

Încă de la coborârea din avionul care-l va aduce în țară, pe 13 decembrie, și până la înhumarea în cripta de la Curtea de Argeș, Regele Mihai va fi însoțit de aproape 100 de militari din Brigada 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

Ei îl vor păzi și-l vor purta pe umeri pe Majestatea Sa în ultimele 4 zile pe acest pământ, cele de adio.

În fața Palatului Regal din București militarii Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, repetă ceremonialul funebru pe care îl vor executa în ziua de 16 decembrie, în același loc.

Atunci, trupul Regelui Mihai va pleca de la Palatul Regal  către Catedrala Patriarhală, unde va avea loc slujba de înmormântare, și de acolo, la Curtea de Argeș.

Un reportaj exclusiv realizat  de Anca Grădinaru în cazarma Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Peste 50 de repetiții estimează militarii din Brigada de elită a Armatei că vor face până la sosirea Regelui Mihai în țară.

Sunt nimeni alții decât urmașii militarilor din Batalionul de Gardă Regală,  desființat după abdicarea Regelui Mihai I, de către comuniști.

Au început să se pregătească imediat după anunțul oficial al decesului, sub ochii aprigi ai șefilor, inclusiv generali, și ai reprezentanților Casei Regale. Și au fost chemați de acasă, din zilele libere.

Pentru a simula realitatea, militarii au construit în curtea unității militare, un piedestal de lemn, similar celui pe care va fi depus sicriul cu regele.

Au construit chiar și un sicriu care are aceeași greutate cu cel în care se va afla trupul regelui și care va avea peste 250 de kilograme.

De ce este atât de greu?

Pentru că Majestatea sa va fi adus în țară cu avionul, iar regulile unui asemenea transport impun ca sicriul să fie căptușit cu plumb.

Pentru repetiții, militarii au umplut sicriul de antrenament cu câțiva saci cu pietre și l-au acoperit cu drapelul cu stema regală.

Potrivit protocolului, sicriul va fi transportat pe un afet de tun, un tun adaptat de fapt, tras de un vehicul HMMWV.

Locotenent colonelul Cătălin Andrei este șeful de Stat Major al Brigăzii 30 Gardă. El  ne povestește că pentru el și ceilalți militari, înmormântarea Regelui Mihai este un moment greu, dar cu totul special.

“-Aveți emoții?

-Foarte mari, având în vedere că este pentru prima dată când se organizează această ceremonie pentru un fost șef de stat.

Un moment important ar fi când Majestatea Sa va fi coborât din avion, pe pământ românesc și va fi întâmpinat de militarii Brigăzii 30 Gardă și va fi deplasat către locul de desfășurare a ceremoniei funerare.”

Și tot protocolul militar este cel care spune că la înmormântarea unui fost șef de stat, este prezentă și Muzica Militară, spre deosebire de personalitățile  culturale decorate de președinte de exemplu, la a căror înmormântare este folosit un singur instrument.

În cazul de față, Membrii Muzicii vor interpreta marșul funebru pe tot parcursul ceremoniilor.

Locotenent colonelul Florian  Mihai este cel care conduce Muzica Militară. El spune că intepretarea trebuie să fie una emoționantă.

Și pentru ca totul să iasă perfect, militarii Brigăzii 30 Gardă se vor antrena zi de zi până sâmbătă.

Între repetiții, se gândesc nu doar că vor fi martorii unui moment istoric, dar ei vor fi cei care îl vor conduce la propriu, pe ultimul rege, pe ultimul drum.