Confidenţialitate

Reforma pensiilor speciale. Surse: Comisia Europeană cere României să nu avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament | AUDIO

Reforma pensiilor speciale: Într-o scrisoare trimisă autorităților de la București, Comisia Europeană critică actualul proiect de lege, despre care spune că are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile și nu rezolvă principiul echității. Comisia cere României să nu avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament, afirmă surse oficiale pentru Europa FM.

Oficialii de la Bruxelles arată că procentul pe care pensiile militare îl reprezintă din valoarea salariului trebuie diminuat, iar în cazul magistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noua legislație trebuie sa mențina cheltuielile cu toate pensiile publice la 9,4% din produsul intern brut și să prevadă un mecanism de frânare daca plafonul de cheltuieli este depășit.

Oficialii de la Bruxelles vor să afle care este impactul unei Hotărâri a Curții Constituționale, despre care Banca Mondială spune ca le crește venitul celor cu pensii brute mai mari de 4.000 de lei, inclusiv celor care primesc pensii militare și de serviciu.

Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului raportat la veniturile obținute, se arata în analiza Comisiei Europene, consultată de Europa FM.

Comisia Europeană critica proiectul depus la Parlament în decembrie 2022 de ministrul Muncii, Marius Budăi

Pentru ca prevede în continuare perioade de cotizare mult mai mici decât cele din sistemul general, iar nivelul pensiei se calculează pe baza salariilor obținute într-un număr foarte limitat de ani.

În ceea ce privește pensiile militare, proiectul menționează o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu.

„Acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”, susține Comisia Europeana, care sugerează că procentul pe care pensiile militare îl reprezintă din valoarea salariului să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră.

Ce spun oficialii de la Bruxelles în mesajul pentru România

Adoptarea oricăreia dintre aceste două opțiuni analizate de Banca Mondială ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității, consideră oficialii de la Bruxelles. Ei spun că luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori echitatea sistemului.

În privinta pensiilor judecătorilor și procurorilor, proiectul actual prevede limitarea pensiilor la 100% din venitul net pentru noii pensionari și creșterea stagiului de cotizare. Și aici, Comisia spune că impactul asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile va fi limitat și propune o durată mai mare a serviciului și un cuantum mai mic al pensiei.

Bruxelles-ul mai recomanda alinierea indexării pensiilor militarilor și magistraților la sistemul general.

Comisia mai precizeaza ca nu trebuie create noi categorii de pensii speciale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cătălin Drulă: „Pe partea de pensii, avem o nedreptate profundă în România” | VIDEO