Confidenţialitate

Reforma pensiilor în Franța: Guvernul dă startul CONSULTĂRILOR naționale. „Ateliere de lucru” în 8 orașe

În timp ce în România la reforma sistemul de pensii se lucrează în secret (primele informații despre pensiile de stat și cele private – Pilonul II – sunt așteptate la sfârșit de iunie), Franța începe, de astăzi (31mai 2018), o serie de consultări publice despre cum ar  trebui să fie schimbat sistemul de pensii național.

Guvernul de la Paris vrea să reformeze acest sector și invită cetățenii să-și spună părerea în dezbateri și ateliere de lucru. Întreaga procedură va dura 6 luni.

(Foto: captură FranceInfo)

Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sistemul de pensii francez este unul complex: sunt 42 de regimuri de cotizare, ceea ce înseamnă că un francez cotizează de-a lungul carierei către 3, 1 fonduri, o medie oficială prezentată de postul de televiziune France 3.

Dorită de președintele Emmanuel Macron, reforma pensiilor are ca scop uniformizarea modului în care sunt calculate sumele acordate pensionarilor, astfel încât – spune ministrul Solidarității și Sănătății – un euro cotizat să dea aceleași drepturi indiferent cine a cotizat și ce meserie a avut.

Înaltul Comisar pentru reforma sistemului de pensii susține următoarea idee: să nu existe pensii speciale, fie că ai lucrat la stat, fie că ai lucrat la privat, pentru același venit și aceeași vechime, vei primi aceeași pensie.

Vârsta de pensionare, un alt subiect sensibil, este acum de 62 de ani pentru cei născuți după 1954 și de 60 de ani pentru cei născuți înainte.

25 octombrie – acesta este termenul până la care se desfășoară consultările convocate de joi, 31 mai, de Guvernul de la Paris. Atelierele de discuţii sunt deschise în 8 orașe: Montreuil, Lorient, Arras, Strasbourg, Toulon, Angouleme, Dijon şi Toulouse.

Până în decembrie sunt planificate cel puţin 120 de şedinţe cu sindicatele. Guvernul a lansat un site unde sunt publicate variantele discutate.

Reforma pensiilor se va desfășura în 4 etape: prima, dedicată consultărilor (mai-decembrie), a doua – în decembrie, când va fi prezentat proiectul; etapa a III-a: Consiliul de miniștri adopta o variantă și o  va trimite la Parlament; și a IV-a etapă: proiectul se va aplica la câțiva ani după adoptare astfel încât să fie corectate erorile și să fie pregătită legislația secundară.