Referendumul prin care Catalonia incearca sa-si declare independenta, ilegal

Așa a stabilit Curtea Constituțională din Spania.

Referendumul prin care Catalonia încearcă să-și declare independența este ilegal.Totuși, naționaliștii din regiunea de nord-est a Spaniei sunt dispuși să meargă mai departe cu consultarea populară, programată pe 9 noiembrie.

Potrivit Constituției spaniole, o comunitate autonomă nu poate convoca unilateral un referendum în vederea autodeterminării. Organizarea unei astfel de consultări populare ar fi o lovitură adusă suveranității și unității Spaniei, spun judecătorii Curții Constituționale. Ei amintesc că poporul spaniol e suveran în Spania, iar Spania e o țară unită.

Și guvernul central a respins proiectul privind independența Cataloniei și a făcut apel la unitate, într-o perioadă în care Spania încearcă să iasă din criza economică.

Dar politicienii naționaliști au anunțat că nu vor respecta decizia instanței, iar pe 9 noiembrie, catalanii vor fi chemați la urne. Ei trebuie să răspundă la două întrebări: Doriți să existe statul Catalonia? și în cazul unui răspuns afirmativ, trebuie să voteze și dacă doresc ca acest stat să fie independent,

Catalonia, regiune aflată în nord-estul Spaniei, are o populație de 7,5 milioane de locuitori din 46 de milioane cât are întreaga țară. Regiunea are o puternică identitate culturală și lingvistică. A fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, dar a devenit una dintre cele mai îndatorate din țară. Pe fondul crizei economice, naționalismul este în creștere. Catalanii au acuzat guvernul central pentru redistribuirea incorectă a veniturilor și au tot cerut o mai mare autonomie fiscală.