Referendum tensionat in estul Ucrainei pentru independenta regiunilor Donetk si Lugansk

Referendum tensionat în estul Ucrainei – acolo unde cetatenii sunt chemați la urne pentru a se pronunța dacă vor independența regiunilor Donețk și LuHansk.

În cazul în care cei mai mulți dintre ei vor vota DA, rezultatul ar putea duce la secesiunea celor 2 regiuni.

Dacă în secțiile de votare se mimează o atmosferă liniștită, lucrurile stau altfel pe străzi unde s-au auzit mai multe explozii și focuri de armă.

Considerate ilegale de către Occident, referendumurile din estul Ucrainei pot deveni istorice.

Urnele s-au deschis în această dimineață sub comanda separatiștilor proruși care controlează estul țării și care nu recunosc noua putere de la Kiev.

Consultările populare au loc în peste 12 oraşe din regiunile Donețk și LuHansk care alcătuiesc bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia.

Secțiile de votare se închid diseară la ora 8, ora României, însă președintele uneia dintre ele anticipează deja rezultatul: ‘Îmi este greu să spun exact, dar cred că nu mai puţin de 70% dintre participanţi vor vota în favoarea independenţei regiunii.

Iar părerile cetățenilor sunt împărțite : Nu voi merge la referendum, nu îmi foloseşte la nimic. Am luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, mi-a fost de ajuns, spune un barbat.

Iar o femeie afirma: Voi merge cu siguranţă. Regiunea Doneţk are nevoie de acest referendum, este un motiv de sărbătoare pentru noi’.

Întrebarea la care trebuie să răspundă cetățenii: Aprobaţi independenţa Republicii populare Doneţk/ Lugansk ?

Azi noapte, forțele de ordine ucrainene au arestat la Slaviansk separatiști înarmați. Ei transportau cutii cu peste o sută de mii de buletine de vot pentru referendum pe care era deja bifat răspunsul DA.

Între timp, armata ucraineană a mobilizat mai multe tancuri în Luhansk, iar explozii și focuri de armă s-au auzit la Slaviansk.