Referendum în localitatea vasluiană Pungeşti

Instituţia Prefectului a fost obligată printr-o decizie a Curţii de Apel Braşov să organizeze referendumul pentru demiterea primarului din comună după ce, în 2013, mai mulţi localnici au solicitat acest lucru, nemulţumiţi că edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist, iar cererea lor a fost respinsă de prefectură.

Peste 2.500 de persoane din comuna vasluiană Pungeşti sunt aşteptate, astăzi, la referendumul privind demiterea primarului Mircia Vlasă. La nivelul comunei au fost organizate şapte secţii de votare. Reprezentanţii acestora au anunţat o prezenţă scăzută la urne a cetăţenilor din comună. În prima jumătate a zilei au votat aproximativ 13 la sută dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale permanente. Primarul de Pungeşti, Mircia Vlasă a declarat că, indiferent de rezultat, se pregăteşte pentru o nouă candidatură.

Pentru validarea referendumului, este necesară prezenţa la vot a jumătate plus unul dintre alegători. Costurile cu organizarea referendumului de la Pungeşti s-au ridicat la aproximativ 30.000 de lei.

Reamintim, în luna octombrie a anului 2013, Compania Chevron a obţinut autorizaţie pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Ulterior, în localitatea Pungeşti au avut loc mai multe proteste, fiind înregistrate incidente între jandarmi şi protestatari. În februarie 2015, compania americană a anunţat că renunţă la explorarea gazelor de şist din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS