Referatul procurorilor: din spaga primita, Vanghelie platea publicitate TV, cumpara hoteluri si platea ‘Vanghelioanele’

Ordonanţa de reţinere emisă pe numele primarului a expirat. Instanţa a rămas în pronunţare asupra cererii de arestare preventivă.

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce îi spunea unei persoane apropiate că poate interveni la seful statului, Klaus Iohannis, pentru a o scapa de un dosar penal.

Intermediar ar fi fost realizatorul TV Rares Bogdan, iar edilul susținea că președintele are nevoie de el ca să facă majoritatea în Senat.

Informațiile apar în referatul prin care procurorii DNA solicită judecătorilor de la Înalta Curte arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie. Tot in acest document se arata si unde s-au dus banii pe care i-ar fi primit primarul sectorului 5.

Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. El ar fi acordat contracte de lucrări publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, in valoare totală de 2 miliarde lei. Aceasta valoare era dublata in mod artificial, pentru a -i permite lui Marin sa achite ‘comisionul’ de 20% perceput de Vanghelie si pe care acesta il primea prin intermediul unor persoane apropiate, soferul Daniel-Nicolae Dinuț și varul Mircea-Sorin Niculae.

O parte din aceasta spaga ar fi reprezentat-o plata unor contracte de publicitate în favoarea a două televiziuni: OTV ar fi primit 2 milioane de euro iar B1Tv -200.000 de euro- spun procurorii. Pe de alta parte, sediul de campanie al lui Mircea Geoana, candidat PSD la alegerile prezidențiale din anul 2009, precum și sediul PSD sector 5 București au fost renovate cu bani primiți ca mită de Marian Vanghelie.

Omul de afaceri Dumitru Marin e cel care s-a ocupat – contra cost -de strângerea de semnături necesare înregistrării unui candidat la alegerile europarlamentare din anul 2014; a suportat consumatia făcuta de primar la anumite restaurate sau a sponsorizat manifestări organizate de Primăria sectorului 5 , precum petrecerile de Revelion.

Referatul procurorilor mai arata ca, în 2010, Dumitru Marin i-ar fi cedat lui Vanghelie două vile noi, prin încheierea fictivă a unor contracte de vânzare-cumpărare, în valoare de 650.000 de euro.

Tot din banii primiți de la omul de afaceri, primarul a cumparat hotelul Bulevard din Predeal (cu 2.700.000 de euro) și o vilă în București, pentru 1.300.000 de euro.