Confidenţialitate

Reexaminarea legii privind statutul magistraților – respinsă în procedură de urgență de Senat

Reexaminarea legii privind statutul magistraților a fost respinsă astăzi în procedură de urgență de Senat, după ce ieri seară a fost respinsă, la fel de rapid, de Camera Deputaților – transmite corespondentul Europa Fm la Parlament, Cristian Citre:

Una dintre cele mai contestate modificări aduse actului normativ îi interzice președintelui României să respingă mai mult de o dată propunerea făcută de ministrul Justiției pentru șefia principalelor parchete (DNA, DIICOT și Parchetul General).

Deși actul normativ a fost modificat încă de la finalul anului trecut, nu a intrat în vigoare datorită atacurilor succesive la Curtea Constituțională și a reexaminărilor repetate în Parlament.

PNL a anunțat că va ataca și de această dată legea la CCR, fiind practic pentru a patra oară când inițiativa ajunge pe masa judecătorilor constituționali.

Legea privind statutul magistraților face parte din pachetul celor trei legi ale Justiției modificate la finalul anului trecut de majoritatea PSD – ALDE – UDMR, modificări intens criticate de Comisia Europeană, de societatea civilă și de Opoziție.

Actele normative au fost supuse examinării Comisiei de la Veneția, o opinie din partea acestei instituții fiind așteptată în perioada următoare.