Redescoperă România pitorească: Biserica îngropată de la Istria, Constanța

Cum ar fi dacă ai merge la mare, dar nu te-ai înghesui pe plajă? Cum ar fi dacă ți-ai putea bea cafeaua Fortuna Rendez-Vous la malul mării, dar nu pe șezlong, dar într-un loc numai al tău. Știu că asta e mai greu în ultimele zile, dar eu cred că se poate.

Așa că încearcă să te desprinzi din Mamaia nord sau de la Corbu, că e prea aglomerat. Și aparent ia drumul cetății Histria. Mergi pe acel drum, doar că tu, spre deosebire de restul turiștilor nu o să faci la dreapta spre cetate, ci te duci mai sus în sat, ținând linia drumului.

Cauți și vei găsi aproape imediat Biserica ngropată din Istria. Una dintre minunile noastre bisericești care se ascunde bine, dar se păstrează frumos. Iar Biserica este de adevăratelea îngropată. Pentru că acum 200 de ani, când a fost făcută, nu a avut voie să fie mai înaltă decât geamia. Așa că bulgarii care au făcut-o au săpat în pământ, adânc. Și-n pereți au pus amfore ca muzica să se audă mai bine.

Iar după vizită, zăbovește un pic pe bancă, uită-te la construcția albă și ia o pauză chiar aici. E liniște e pace, și tu poți avea cafeaua ta Fortuna Rendez-Vous departe de lume. Poate va mai trece cineva îmbiat de aromă, și -o să dai un bună ziua timid care nu va ridica liniștea. Și apoi te poți pune din nou la drum.

FOTO: Biserica îngropată din Istria-Parohia Istria