Recursul romanului condamnat la moarte in Malaezia a fost respins

Românul de 23 de ani, condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, mai are însă o cale de atac. Avocatul său a depus recurs la o instanță superioară, iar aceasta urmează să stabilească un termen de judecată – anunță ministerul român de externe.

Românul condamnat la moarte în Malaezia se numește Ionuț Alexandru Gologan, are 23 de ani și este din comuna Telega, județul Prahova. Crescut de bunică, în 2012, el a plecat în Germania, unde lucra cu jumătate de normă, ca șofer. La scurt timp, ar fi fost însă racolat de traficanții de droguri.

În iunie 2012, la un control pe aeroportul din Kuala Lumpur, el a fost prins, la plecarea din Malaezia cu aproape 1 kilogram și jumătate de metamfetamină în bagaje.

Malaezia are o politică extrem de dură în privința traficanților și consumatorilor de droguri. În cazul persoanelor prinse cu cantități mari de stupefiante, pedeapsa cu moartea se aplică imediat, indiferent de naționalitate. Iar cei care posedă droguri pentru consumul propriu sunt sancționați cu închisoare pe termen lung și pedepse corporale.

Românul a fost condamnat la moarte de prima instanță, iar la recurs, magistrații nu i-au dat câștig de cauză, așa că ar urma să fie executat în luna august. Dar avocatul lui spune că mai există o cale de atac, la o instanță superioară. E vorba de Curtea federală de Justiției din Malaezia. Ministerul român de Externe anunță că face tot posibilul pentru a-l ajuta pe tânărul de 23 de ani. În acest sens, autoritățile de la București au făcut schimburi de experienţă cu specialiști din alte state eurpopene care s-au confruntat cu situații similare, dar au consultat și organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale.