„Viol consimțit”: prodecanul Teologiei bucureștene provoacă un nou scandal în BOR

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, îi cere decanului Facultății de Teologie să-l demită pe prodecanul Vasile Răducă.

Într-o emisiune la Radio Trinitas, acesta a vorbit despre “violul consimțit” și a susținut că o femeie rămîne însărcinată după un viol „dacă i-a plăcut” sau dacă nu a respectat regulile de igienă.

Potrivit lui Mircea Dumitru, Universitatea București consideră inacceptabile declarațiile înaltului prelat ortodox.

Rectorul cere demiterea lui Vasile Răducă și înlocuirea lui din funcția de prodecan la Teologie.

Domnul Dumitru amintește și de principii precum respectarea și cultivarea demnității umane.

Invitat la Radio Trinitas în luna mai, Vasile Răducă a spus – între altele – că sexul cu prezervativ este ”masturbare” și i-a transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman.

Pentru afirmațiile legate de așa-zisul „viol consimțit” sau de plăcerea pe care ar simți-o femeile supuse acestei forme de violență, Consiliul Audiovizualului a a sancționat Radio Trinitas cu somație – moderatorul emisiunii nu l-a contrazis pe Vasile Răducă.

Patriarhia, prin vocea purtătorului de cuvînt Vasile Bănescu, s-a delimitat de aceste afirmații.

Nu e foarte limpede, totuși, cum s-a concretizat delimitarea respectivă: Vasile Răducă era încă, în momentul în care scandalul a devenit public, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor și  membru al Consiliului Național Bisericesc.

Patriarhul Daniel l-a decorat în două rînduri – în 2008 și 2011.

Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Csaba Asztalos, a anunțat la Europa FM că instituția sa ia în calcul posibilitatea de a se auto-sesiza în acest caz.

„Vom analiza în Colegiul Director și vom comunica public dacă s-a decis sau nu autosesizarea, asta în cazul în care nu vom fi sesizați de organizații neguvernamentale sau de alte persoane interesate.

Vom asculta părerile și vom decide dacă aceste declarații au depășit sau nu limitele libertății de exprimare și dacă apreciem că le-au depășit și creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor, atunci putem să dispunem sancțiuni, inclusiv sancțiuni contravenționale, adică amendă contravențională”, a spus Csaba Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto Facebook: Mircea Dumitru, rector Universitatea București

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS