Cancerul de sân este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer în lume.
Intervenția chirurgicală realizată pentru tratamentul cancerului mamar are efecte psihologice importante asupra pacientelor.
Medicul Iris Popa, chirurg chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, abordează un subiect sensibil – reconstrucţia mamară după mastectomie.
“Știm cu toții că în ultima perioadă numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de sân este în creștere.
În sprijinul celor care se confruntă cu îndepărtarea glandei mamare a fost introdus un program național de reconstrucție a sânului cu sprijinul casei de asigurări de sănătate, deci gratuit pentru persoanele asigurate.
Prin restabilirea unui aspect al sânului cât mai apropiat de cel natural se poate îmbunătăți calitatea vieții pacientelor.
Revenirea la un organism complet va crea un confort psihologic dovedit a ajuta în depășirea traumei create de această boală și, prin urmare, creșterea speranței de viață.
Intervenția reconstructivă se poate realiza în același timp cu mastectomia sau ulterior, în funcție de recomandarea medicului oncolog și desigur în funcție de preferințele pacientei.
Metodele chirurgicale utilizate pentru reconstrucție sunt variate, pornind de la implant mamar, expander tisular urmat de implant mamar, lambouri musculocutane asociate sau nu cu implant mamar, transfer de grăsime.
Va fi necesară, de asemenea, reconstrucția mamelonului și simetrizarea sânului contralateral după caz”, spune Dr. Iris Popa.