Recomandări medicale pentru zilele caniculare

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor, în această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

De asemenea, serviciile de ambulanţă au misiunea să suplimenteze echipajele, mai ales  acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

‘În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute’, se scrie într-un comunicat al MS.

Medicii sfătuiesc să se consume în această perioadă fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Totodată, o doză de iaurt asigură aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Medicii mai recomandă consumul de alimente proaspete, cumpărate din magazine care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale şi să se evite consumul alimentelor uşor perisabile.

‘Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită’, adaugă Ministerul Sănătăţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS