Confidenţialitate

Recomandări ale Poliţiei Române pentru evitarea fraudelor informatice prin e-mail

Poliţia Română solicită precauţie la schimbarea conturilor de e-mail, a conturilor bancare sau a valutelor în care se fac plăţile.

Infractorii accesează în mod neautorizat conturile de e-mail ale unor societăţi comerciale din străinătate și a corespondențelor dintre angajați. potrivit Poliţiei Române.

Apoi, hoții simulează corespondenţa pe care aceştia o poartă cu societatea parteneră de afaceri, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare sau identice.

De regulă, prin această activitate se urmărește deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului legitim.

Frauda ţinteşte societăţile comerciale care lucrează cu furnizori sau clienţi străini şi fac cu des plăţi prin transfer bancar.

Din analiza cazurilor investigate, s-a constatat că firmele care au activităţi în România au avut victime în majoritatea cazurilor.

În aproape toate situațiile semnalate, compromiterea sistemelor informatice, respectiv a adresei de poştă electronică, a avut loc la societăţile comerciale străine care erau în relaţii comerciale cu cele române.

Strategii de protecţie împotriva hakerilor:

– evitaţi utilizarea conturile clasice de email precum yahoo, hotmail sau gmail; este recomandată utilizarea unor conturi de e-mail dintr-un domeniu propriu.

– fiţi suspicioşi cu privire la mesajele în care se solicită efectuarea unor operaţiuni către destinatari incerţi sau neverificaţi.

– aveţi în vedere crearea unor proceduri minimale de audit IT şi de securitate referitoare la plăţi; implementați o verificare în minim doi paşi.

– stabiliţi o comunicare alternativă cu furnizorul sau clientul străin, pentru a valida orice schimbare a practicii comerciale.

– utilizați semnături digitale sau criptări ale mesajelor între părţile implicate în activitatea comercială.

– raportați şi nu deschideți mesajele nesolicitate sau de tip SPAM.

– nu utilizaţi funcţia „Reply” pentru a răspunde în corespondenţa de serviciu, folosiţi funcţia „Forward

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.